Abstract:
هدف: هدف از این پژوهش، بررسی تأثیر نور بر ثبات رنگی فام زرد گرفتهشده از رنگینۀ گیاهی مُعَصْفَر (گلرنگ) براساس دستورالعملهای ساخت رنگ در متون تاریخی ایرانی و شناسایی معایب و مزایای احتمالی استفاده از این رنگینه در رنگرزی کاغذهای مورداستفاده در مرمت نسخ خطی است. روش/ رویکرد پژوهش: شیوۀ این پژوهش کمی، و تلفیقی از روش میدانی و تحلیلی است و برای جمعآوری اطلاعات از منابع کتابخانهای و میدانی استفاده شدهاست. رنگ زرد براساس دستورالعملهای موجود در متون تاریخی کهن ساخته شد. کاغذ مرمتی و واتمنِ منتخب با معصفر رنگرزی و خشک شدند. پیرسازی براساس استاندارد ملی ایران به شمارۀ 20283 در محفظۀ زنون انجام شد. بعداز پیرسازی، شدت رنگ با دستگاه رنگسنج، و میزان تخریب سلولز با دستگاههای FTIR، pH متر و سنجش مقاومت کششی، اندازهگیری و با مقدار قبلاز پیرسازی مقایسه شد. یافتهها و نتیجهگیری: آزمایشهای انجامشده نشان داد که کاغذ واتمن بهدلیل نداشتن افزودنی، پایداری بیشتری از دو نوع کاغذ دیگر دارد. همچنین نمونهکاغذهای رنگشده با دستورالعمل قراردادی از نمونه کاغذهای رنگشده با دستورالعمل تاریخی تغییرات بیشتری در پارامترهای رنگی داشتند. نمونهکاغذهای رنگشده با هر دو دستورالعمل تخریب شدند، ولی میزان تخریب بسیار ناچیز بود و میتوان از آن صرفنظر کرد.
Purpose: To examine the effect of yellow color tonality of safflower based on old Iranian dye making instructions. Color resistance and stability of colored papers against light was tested to identify advantages and disadvantages of the dyeing method. Methodology and Research Design: Instructions for making yellow tonality with safflower were extracted from old Iranian texts. Three samples of the same colored restored paper were colored with safflower and dried. The samples and the control sample were exposed to light in xenon chamber at 45°C temperature and 25% relative humidity, then changes of color were measured with colorimeter and compared with the samples before exposure. Degradation of cellulose in exposure to light with photochemical reactions, the cellulose degradation rate was studied with pH Meter, FTIR. Tensile strength was measured. Findings and Conclusion: Wattman paper showed more stability than the other two samples due to the lack of additives. Also, samples colored in accordance with conventional instructions showed more color change than those colored with old instructions with regard to calorimetric parameters. Destruction of samples colored according to both instructions was negligible. Therefore, the coloring with safflower does not cause serious damages to cellulose fibers.