Abstract:
ناامنی غذایی به مفهوم دسترسی محدود یا نامطمئن به غذای کافی و سالم از نظر تغذیهای یا توانایی محدود برای دستیابی به غذا از راههای مقبول اجتماعی است. آسیب دیدن وضعیت سلامت جسمی و ذهنی و ابتلا به بیماریهای مزمن از پیامدهای بالقوه ناامنی غذایی است. لذا در مطالعه حاضر، با استفاده از اطلاعات خام طرح نمونهگیری هزینه و درآمد خانوار، به بررسی وضعیت ناامنی غذایی در مناطق شهری و روستایی استانهای ایران در سال 1398 پرداخته شد. برای بررسی وضعیت ناامنی غذایی، شاخص FGT محاسبه و مناطق مختلف استانها با توجه به این شاخصها رتبهبندی و نهایتا نقشه ناامنی غذایی تهیه گردید. نتایج شاخصهای ناامنی غذایی مربوط به دسترسی به میزان کالری و پروتئین مورد نیاز بدن نشان داد که شیوع ناامنی غذایی در مناطق شهری بالاتر از مناطق روستایی است. شیوع ناامنی غذایی در مناطق شهری، از نظر دسترسی به کالری و پروتئین مورد نیاز بدن به ترتیب 17/ 42 و 34/ 37 درصد است. این ارقام برای مناطق روستایی به ترتیب معادل 93/ 35 و 06/ 33 درصد میباشند. همچنین نتایج نشان میدهد، درصد خانوارهایی که پروتئین را کمتر از میزان مورد نیاز روزانه دریافت میکنند، کمتر از خانوارهایی است که به حداقل کالری مورد نیاز بدن دسترسی ندارند. بنابراین با توجه به نتایج مطالعه حاضر، پیشنهاد میشود تدوین و اجرای سیاستهای کلان کشور در راستای کاهش ناامنی غذایی، بهویژه استانهایی که در وضعیت نامطلوبتری قرار دارند، مورد توجه قرار گیرد. همچنین پایش وضعیت تغذیه جامعه از راه جمعآوری اطلاعات دورهای، تثبیت قیمت مواد غذایی، بررسی روند تغییرات ناامنی غذایی در سطح کلان و در سطح استانها و گزارش به مسئولان مربوطه میتواند آنان را در برنامهریزی برای ارتقا سلامت قشرهای مختلف جامعه یاری رساند.
Food insecurity means limited or unreliable access to adequate and healthy food in terms of nutrition or limited ability to access food through socially acceptable means. Impairment of physical and mental health and chronic illness are potential consequences of food insecurity. Therefore, in the present study, using the raw data of household expenditure and income sampling plan, the food insecurity situation in urban and rural areas of Iran's provinces in 2019 was investigated. To assess food insecurity, the FGT index was calculated and different regions of the provinces were ranked according to these indicators and finally a food insecurity map was prepared. The results of food insecurity indices related to access to the amount of calories and protein required by the body showed that the prevalence of food insecurity in urban areas is higher than rural areas. The prevalence of food insecurity in urban areas in terms of access to calories and protein required by the body is 42.17 and 37.34%, respectively. These figures for rural areas are 35.93 and 33.06 percent, respectively. The results also show that the percentage of households that receive less protein than their daily requirement is lower than households that do not have access to the minimum calories needed by the body. Therefore, according to the results of the present study, it is suggested that the development and implementation of macro-policies to reduce food insecurity, especially in the provinces that are in a more unfavorable situation, should be considered. Also, monitoring the nutritional status of the community by collecting periodic information, stabilizing food prices, monitoring the trend of food insecurity changes at the macro level and at the provincial level and reporting to the relevant authorities can help them in planning to improve the health of different segments of society.
Machine summary:
در سال ٢٠١٩، حدود ٧٥٠ میلیون نفر، یا نزدیک به ١٠ درصد جمعیت جهان ، در معرض سطح های ١جمعیت زیر کمترین میزان مصرف انرژی مربوط به رژیم غذایی (به عنوان شیوع سوءتغذیه نیز شناخته میشوند) 2 The Food and Agriculture Organization (FAO) 3 The International Fund for Agricultural Development (IFAD) 4 UNICEF 5 World Food Programme (WFP) 6 World Health Organization (WHO) شدیدی از ناامنی غذایی قرار داشتند.
(به تصویر صفحه رجوع شود) شکل (١) ناامنی غذایی از لحاظ دسترسی به کمترین میزان کالری مورد نیاز بدن در الف ) منطقه های شهری ایران ب ) منطقه های روستایی ایران در سال ١٣٩٨ برمبنای شاخص P٠ Figure (1) Food insecurity in terms of access to the minimum amount of calories needed by the body in a) Urban areas of Iran b) Rural areas of Iran in 1398 based on the index P0 در ادامه محاسبه های همانندی برای بررسی وضعیت میزان پروتئین مصرفی خانوارهای نمونه استان های مختلف ایران صورت گرفت .
(به تصویر صفحه رجوع شود) شکل (٢) ناامنی غذایی از لحاظ دسترسی به کمترین میزان پروتئین مورد نیاز بدن در الف ) منطقه های شهری ایران ب ) منطقه های روستایی ایران در سال ١٣٩٨ برمبنای شاخص P٠ Figure 2: Food insecurity in terms of access to the minimum amount of protein required by the body in a) Urban areas of Iran b) Rural areas of Iran in 1398 based on the index P0 نتیجه گیری و پیشنهادها کاهش تنگدستی و تأمین امنیت غذایی خانوارها، از هدف های مهم برنامه های توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور است .