Abstract:
زمینه و هدف: تامین امنیت غذایی از ارکان اصلی توسعه پایدار کشورهاست و مقابله با ناامنی غذایی باید به عنوان یکی از اهداف کلان برنامهریزیهای توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور در نظر گرفته شود. این مطالعه باهدف بررسی تهدیدهای کنونی امنیت غذایی جهان و ایران انجام گرفت. روش: این مطالعه، یک مطالعه مروری است که از طریق مرور متون علمی موجود در حوزه امنیت غذا و تغذیه و سیاستگذاری غذا و بررسی منابع موجود در پایگاههای اطلاعاتی داخلی و خارجی و نیز، استفاده از کلیدواژههای امنیت غذایی، چالشهای امنیت غذایی، ایران، جهان، food security، food insecurity، challenges انجام گرفت. یافتهها: همهگیری کووید-19، تغییرات اقلیمی، خشکسالی و کمآبی، دورریز و ضایعات غذایی، جنگ و تعارضات از نوع گرم و سرد (انواع تحریمها)، بحرانهای اقتصادی و افزایش جهانی قیمت مواد غذایی، کشورهای جهان بهویژه کشورهای با درآمد پایینتر را در معرض خطر افزایش ناامنی غذایی قرارداده است. سیاستهای اقتصادی و برنامههای حمایتی دولت از عواملی است که بهطور مستقیم بر سبد و سفره غذایی خانوارهای طبقات پایین درآمدی و فقیر در راستای تامین نیازهای فیزیولوژیک تغذیهای موثر است. ازجمله مهمترین این سیاستها، برنامه یارانه کالاهای اساسی خوراکی و برنامههای کمک غذایی دولت و تخصیص یارانه به گروههای آسیبپذیر است؛ لذا یارانهها باید باهدف تامین نیازهای اساسی اقشار کمدرآمد هدفمند شود. نتیجهگیری: در چند سال اخیر و با شدت گرفتن تحریمهای غیرانسانی و ظالمانه غرب، مقام معظم رهبری واژه اقتصاد مقاومتی را به ادبیات کشور افزودند. اقتصاد مقاومتی در حیطه امنیت غذایی تلاش برای ایجاد یک نظام غذا و تغذیه پایدار با همکاری همه بخشهای توسعه، با بهرهگیری حداکثری از ظرفیت شورای عالی سلامت و امنیت غذایی و درنظرگرفتن راهکارهایی ازجمله توجه به ظرفیتهای آبوخاک، حفظ محیطزیست، کاهش ضایعات مواد غذایی و ترویج تولید و مصرف غذاهای بومی و حمایت از کشاورزی روستایی است.
Background: Ensuring food security is one of the main pillars of sustainable development and combating it should be considered as one of the major goals of a country’s economic and social development plans. This study aimed to review the current threats to food security in Iran and globally.
Methods: This study is a review article based on reviewing scientific literature about food security and food and nutrition policy through reviewing resources available in internal and foreign databases using appropriate keywords ‘food security’, ‘Iran’, ‘world’, ‘food insecurity’, and ‘challenges’.
Results: The coronavirus 2019 epidemic, climate change, drought and water scarcity, food loss and waste, hot and cold wars and conflicts (types of sanctions), economic crises, and the global increase in food prices all increase the risk of food insecurity worldwide, especially in low-income countries. The government’s economic and supportive policies can directly affect the food basket of low-income households, needed to meet physiological and nutritional needs. Subsidies and government food aid programs can strongly affect food security. It is important to allocate subsidies to vulnerable groups; however, it should be targeted to meet the basic needs of low-income groups.
Conclusion: In recent years, when the toughest sanctions were imposed on Iran, the Supreme Leader of Iran emphasized on paying attention to “resistance economy”. A resilient economy approach should be taken to ensure national food security through creating sustainable food and nutrition system with the cooperation of all development sectors, and more effective cooperation of the capacity of the Supreme Council of Health and Food Security. In this regard, environmental factors such as domestic water and soil capacities, reducing food loss, waste, and promotion of the production and consumption of local and traditional food, as well as supporting rural agriculture should be taken into consideration.