Abstract:
شیر گاو دارای باارزشترین ریزمغذیهاست و از دوران سنگی، منبع انرژی انسان بوده و در متون علمی بهعنوان کاملترین مادۀ غذایی از آن نام برده شده است؛ اما در سالهای اخیر تصوراتی دال بر خطر مصرف شیر شکل گرفته که در این مطالعۀ مروری به بررسی دیدگاههای طب سنتی ایرانی در خصوص شیر گاو و بررسی تطبیقی با مطالعات امروزی پرداختهایم. در طب ایرانی، شیر گاو دارای طبیعت معتدل بهسمت گرمی است و مرکب از سه جزء پنیری، چربی و آبی میباشد و مناسبترین شیر برای تغذیۀ انسان بهخصوص کودکان و افراد پیر است. همچنین نافع زخمهای داخلی و رودهها بوده و در درمان برخی بیماریها ازجمله یبوست و بیماریهای پوستی، ریوی، وسواس، فراموشی و آتروفی مغز کاربرد دارد و در تسکین دردها و درمان نازایی بسیار سودمند است. امروزه در مطالعات بسیاری اثر مصرف شیر گاو، در پیشگیری از بیماریهای قلبیـ عروقی، بیماریهای متابولیک، دیابت، پوکی استخوان و حتی برخی سرطانها به اثبات رسیده است. نتایج این مطالعه نشان داد که ترکیبات و برخی خواص پیشگیریکننده و درمانی شیر گاو، که در مطالعات نوین به اثبات رسیده، در متون طب سنتی نیز به آنها اشاره شده و از طرفی بهنظر میرسد، علت دریافتهای متعدد در مورد مصرف شیر گاو، عدم توجه به تفاوتهای ژنتیکی و نیازهای فیزیولوژیک و اجتماعی انسانها و تعادل و تعامل بین مواد مغذی است.
Cow's milk has the most valuable micronutrients and has been a source of human energy since the Stone (Neolitic) Age. It has been described as the most nutritionally complete food in scientific texts. However, in recent years, there have been perceptions of threats of milk consumption. In this review study, the viewpoints of Iranian traditional medicine regarding cow milk and a comparative study with modern studies have been discussed. In traditional medicine, cow's milk has a moderate to warm nature (Mizaj) and is composed of three cheesy, fatty and watery components. It is the most suitable milk for human nutrition, especially children and the elderly. It is beneficial for intestinal and internal wounds and used in the treatment of some diseases such as constipation and skin diseases, lung diseases, obsession, forgetfulness and brain atrophy. Relieving pain and treating infertility are other uses of this food. Today, many studies have demonstrated the effects of consuming cow's milk in prevention of cardiovascular diseases, metabolic diseases and diabetes, as well as osteoporosis and even some cancers. The results of this study showed that the compounds and some preventive and therapeutic properties of cow's milk, which have been proven in modern studies, have also been mentioned in traditional medicine texts. On the other hand, it seems that the reason for many perceptions about threats of cow milk consumption is lack of attention to genetic differences and physiological and social needs of humans and the balance and interaction between nutrients.