Abstract:
هدف: یکی از مشکلات حاد جامعهی بشری کنونی، فقر فعالیت بدنی، اضافه وزن و چاقی است. هدف از پژوهش پیشرو، بررسی تأثیر 8 هفته تمرین مقاومتی به همراه مصرف اسپیرولینا بر ظرفیت تام آنتی اکسیدانی و مالون دی آلدهید در مردان دارای اضافه وزن و چاق بود. روش شناسی: در این پژوهش 44 مرد 30 تا 50 ساله، با شاخص تودهی بدنی بیشتر از 25 کیلوگرم بر متر مربع، به طور هدفمند انتخاب و تصادفی به چهار گروه تمرین + اسپیرولینا، تمرین + دارونما، اسپیرولینا و دارونما تقسیم شدند. تمرینات مقاومتی در 12 ایستگاه، به مدت هشت هفته و هر هفته سه جلسه، در شدتهای خیلی سبک، سبک–متوسط و سنگین اجرا شد. گروههای اسپیرولینا و دارونما، به ترتیب روزانه دو عدد قرص (mg 500) اسپیرولینا و دارونما مصرف کردند. خونگیری قبل و بعد از هشت هفته، به دنبال ۱۲ ساعت ناشتایی شبانه انجام گرفت. یافتهها: در همهی گروهها به جز دارونما، مالون دی آلدهید به طور معناداری کاهش (00/0=P) و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی افزایش یافت (00/0=P). همچنین، بین مقادیر مالون دی آلدهید و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی، در گروه تمرین+اسپیرولینا با دیگر گروهها، اختلاف معناداری مشاهده شد (00/0=P). گروه تمرین+ دارونما و اسپیرولینا با دارونما، در مقادیر مالون دی آلدهید و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی، تفاوت معناداری داشتند (00/0=P). گروه تمرین+دارونما و اسپیرولینا در مقادیر مذکور تفاوت معناداری نداشتند (95/0=P). نتیجهگیری: احتمالاً ترکیب تمرین مقاومتی و اسپیرولینا میتواند در تعادل پراکسیدانی و آنتی اکسیدانی در مردان دارای اضافه وزن و چاق اثر مثبتی داشته باشد و از فشارهای اکسایشی ناشی از ورزش و همچنین اضافه وزن و چاقی جلوگیری کند.
Aim: One of the acute problems of the current human society is lack of physical activity, overweight and obesity. The aim of the present study was to investigate the effect of 8 weeks of resistance training along with spirulina consumption on total antioxidant capacity and malondialdehyde in overweight and obese men. Methods: In this research, 44 men aged 30 to 50, with a body mass index greater than 25 kg/m2, were purposefully selected and randomly divided into four groups of exercise + spirulina, exercise + placebo, spirulina and placebo. Resistance exercises were performed at 12 stations, for eight weeks and three sessions per week, in very light, light-medium and heavy intensities. The spirulina and placebo groups took two tablets (500 mg) of spirulina and placebo, respectively. Blood sampling was done before and after eight weeks, following a 12 hour overnight fast. Results: In all groups except placebo, malondialdehyde significantly decreased (P=0.00) and total antioxidant capacity increased (P=0.00). Also, a significant difference was observed between the values of malondialdehyde and total antioxidant capacity in the exercise + spirulina group with other groups (P=0.00). Exercise group + placebo and spirulina had a significant difference with placebo in terms of malondialdehyde and total antioxidant capacity (P=0.00). Exercise+placebo and spirulina group had no significant difference in the mentioned values (P=0.95).. Conclusions: Probably, the combination of resistance training and spirulina can have a positive effect on the peroxidative and antioxidant balance in overweight and obese men and prevent oxidative stress caused by exercise as well as overweight and obesity.