Abstract:
ضایعات و زائدات مواد غذایی که در قالب هدررفت غذا مطرح میشوند، در حلقههای مختلف زنجیره تأمین رخ میدهند. یکی از مهمترین ارکان مدیریت هدررفت غذا در طول زنجیره تأمین، شناخت مؤلفهها و علل بروز این پدیده است. این مطالعه درصدد شناسایی علل ضایعات در هر حلقه از زنجیره تأمین گوشت مرغ و ارائه راهبردهای کاهش آن میباشد. این مطالعه با رویکرد کمّی انجام شد. جامعه آماری پژوهش مشتمل بر تمامی تولیدکنندگان گوشت مرغ در واحدهای مرغ گوشتی مربوط به زنجیرههای یکپارچه گوشت مرغ در استانهای مازندران، گیلان و آذربایجان غربی بود (820 نفر) که با استفاده از فرمول یامان، حجم نمونه برابر 269 نفر برآورد شد. پاسخگویان با استفاده از نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامهای که روایی و پایایی آن مورد تأیید قرار گرفته بود، استفاده شد. برای تحلیل دادهها از تکنیک مدلهای مؤلفۀ سلسلهمراتبی به روش حداقل مربعات جزیی (PLS) بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که از میان هفت عامل بروز ضایعات، تغییرات عرضه و تقاضا بهعنوان مهمترین عامل بروز این پدیده در زنجیره تأمین گوشت مرغ مطرح است. همچنین، ضعف زیرساختها، فقدان دانش و مهارت، و ضعف عملیات و اقدامات با اختلاف اندکی به ترتیب از جمله علل دیگر به شمار میروند. در این مطالعه، راهبردهای چندگانه کاهش ضایعات گوشت مرغ بر مبنای علل بروز آن در هر حلقه از زنجیره تأمین مورد بحث قرار گرفته که میتواند برای مدیران و برنامهریزان حائز اهمیت باشد.
Food Loss and Waste (FLW), which are presented in the form of food waste, occur in different stages of the supply chain. One of the most important elements of managing food waste along the supply chain is to know the components and causes of this phenomenon. This study aims to Identify the causes of FLW in each stage of the chicken meat supply chain and provide strategies to reduce it. This study was conducted with a quantitative approach. The statistical population of the research consisted of all chicken meat producers in broiler chicken units related to integrated chicken meat supply chains in Mazandaran, Gilan and West Azerbaijan provinces (N = 820), and using Yamane's formula, the sample size was estimated to be 269 respondents. They were selected using available sampling. A questionnaire whose validity and reliability had been confirmed was used to collect data. To analyze the data, the technique of Hierarchical Component Models (HCM) was used according to the partial least squares (PLS) method. The results showed that among the seven causes of FLW, supply and demand changes are the most important causes of this phenomenon in the chicken meat supply chain. Also, weak infrastructures, lack of knowledge and skills, and weak operations and actions are among the other causes, respectively, with a slight difference. In this study, multiple strategies to reduce chicken meat waste are discussed based on the causes of its occurrence in each stage of the supply chain, which can be important for managers and planners.
Machine summary:
شناسايي علل بروز ضايعات در زنجيره تأمين گوشت مرغ نوع مقاله : پژوهشي (تاريخ دريافت : ١٤٠٢/٠٥/٢٥ تاريخ پذيرش : ١٤٠٢/٠٨/٠٩) صفحات ١٨٢-١٥٣ دوره ١٧ شماره ٣ (پياپي ٦١) پاييز ١٤٠٢ رسول لوايي آدرياني استاديار، گروه پژوهشي برنامه ريزي راهبردي و امنيت غذايي، موسسه پژوهش هاي برنامه ريزي، اقتصادي کشاورزي و توسعه روستايي، تهران ، ايران .
نتايج نشان داد که از ميان هفت عامل بروز ضايعات ، تغييرات عرضه و تقاضا به عنوان مهمترين عامل بروز اين پديده در زنجيره تأمين گوشت مرغ مطرح است .
در اين مطالعه ، راهبردهاي چندگانه کاهش ضايعات گوشت مرغ بر مبناي علل بروز آن در هر حلقه از زنجيره تأمين مورد بحث قرار گرفته که ميتواند براي مديران و برنامه ريزان حائز اهميت باشد.
تاکنون مطالعات تجربي اندکي براي شـناسـايي اين علل هدايت شـده و در معدود موارد موجود نيز صـرفاً يک حلقه از زنجيره تأمين مورد مطالعه قرار گرفته است (١٩١٦-١٩١١ ,٢٠١٤ ,Schneider &Lebersorger ).
مقادير آلفاي کرونباخ براي بررسي پايايي ابزار اندازه گيري سازه تعداد نشانگر آلفاي کرونباخ ضعف عمليات و اقدامات ٥ 0/79 ضعف زيرساخت ها 5 0/77 خريد عمده /بيش از حد ٥ 0/73 تغييرات عرضه و تقاضا ٥ 0/81 جهت گيري نادرست زنجيره تأمين ٥ 0/75 جهت گيريهاي سياسي/قانوني ٥ 0/83 فقدان دانش و مهارت ٥ /80 جامعه آماري اين تحقيق مشتمل بر تمامي توليدکنندگان گوشت مرغ در واحدهاي مرغ گوشتي مربوط به زنجيره هاي يکپارچه گوشت مرغ در استان هاي مازندران ، گيلان و آذربايجان غربي بود (٨٢٠ نفر).
Applying Value Stream Mapping to reduce food losses and wastes in supply chains: a systematic review.