Abstract:
هدف از پژوهش حاضر عبارت است از بررسی تاثیر کم آبی بر حداکثر اکسیداسیون چربی (MFO) و Fatmax. 10 دانشجوی پسر غیر ورزشکار با میانگین سن 21.3±2.2 سال، وزن 71.0±8.3 کیلوگرم، قد 172.5±4.1 سانتی متر، 23±1.3 BMI کیلوگرم بر مترمربع، چربی بدن 18.3±4.6 درصد و 38.8±4.2 ml/kg/min, VO2max، در دو جلسه جداگانه، فعالیت فزاینده ای را تا سرحد خستگی روی نوار گردان اجرا کردند. در جلسه کنترل، وضعیت آب بدن آزمودنی ها طبیعی بود. در جلسه کم آبی، آزمودنی ها، قبل از اجرای آزمون، به واسطه استفاده از سونا دچار کم آبی شدند. میزان اکسیداسیون چربی و کربوهیدرات طی فعالیت با استفاده از روش کالری سنجی غیرمستقیم اندازه گیری شد. برای هر فرد، میزان حداکثر اکسیداسیون چربی (MFO) و شدتی از فعالیت که MFO در آن روی می دهد (Fatmax) و نقطه تقاطع تعیین گردید. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آماری t همبسته نشان داد که MFO در جلسه کم آبی به طور معناداری پایین تر از مقدار آن در جلسه کنترل بود 0.24±0.05) در مقابل 0.31±0.08 گرم در دقیقه؛ (P £0.05. همچنین، Fatmax در جلسه کم آبی در مقایسه با کنترل در شدت پایین تری روی داد (40.4±8.3 در مقابل 46±7.8 درصد (P£0.05 VO2max. نقطه تقاطع نیز به طور معناداری بر اثر کم آبی به شدت پایین تری جابه جا شد 44.8±9.2) در مقابل 53.4±6.7 درصد (P£0.05 VO2max. نتایج این تحقیق نشان داد کم آبی به واسطه افزایش در میزان اکسیداسیون کربوهیدرات، سهم نسبی چربی را در جریان فعالیت کاهش می دهد. همچنین، باعث جابه جایی Fatmax و نقطه تقاطع به شدت پایین تری از فعالیت می شود. این جابه جایی ممکن است علتی برای کاهش در زمان رسیدن به خستگی تحت شرایط کم آبی باشد.
Machine summary:
"از سوی دیگر،نتایج پژوهش آچتن و همکاران (2003)نشان داد نقطهء شروع تجمع لاکتات پلاسما (آستانهء لاکتات اول)در شدتی از فعالیت است که بیشترین اکسیداسیون چربی (MFO) در آن شدت صورت میگیرد و Fat max نامیده میشود(4).
با توجه به نتایج این دو پژوهش تصور میرود تغییراتی که طبق مشاهدات ماکوئین و همکاران در آستانهء لاکتات بر اثر کمآبی رخ داده است ممکن است ناشی از افزایش میزان اکسیداسیون کربوهیدرات نسبت به چربی در آستانهء لاکتات باشد که آستانهء لاکتات Fat max را به شدت پایینتری از فعالیت جابهجا کرده باشد.
شواهد پژوهشی نشان دادهاند افت ذخایر گلیکوژن قبل از آزمون فزایندهء ورزشی به روش دستکاریهای آزمایشی باعث جابهجایی آستانهء لاکتات به سوی شدتهای پایینتر میشود(25، 29)،هرچند در پژوهش حاضر احتمال نمیرود افت گلیکوژن قبل از فعالیت در تغییر Fat max نقش داشته باشد،چون در هر دو جلسهء کمآبی و کنترل از آزمودنیها خواسته شد طی 24 ساعت قبل از آزمون فعالیت نداشته باشند.
نتایج پژوهش حاضر نشان داد کاهش حاد وزن بدن معادل 4/2 درصد به دنبال کمآبی حاصل از سونا باعث میشود بدن برای تأمین انرژی مورد نیاز خود هنگام فعالیت بدنی تکیهء بیشتری بر اکسیداسیون کربوهیدرات داشته باشد و بر میزان حد اکثر اکسیداسیون چربی و شدت متناسب با آن (Fat max) که نقش مهمی در کاهش و کنترل وزن،همچنین اقتصاد فعالیت دارد تأثیر منفی بگذارد و با تغییر نقطهء تقاطع سهم اکسیداسیون چربی و کربوهیدرات به شدت پایینتر از فعالیت بدنی باعث شود نقش دستگاه هوازی در تأمین انرژی فعالیت کمرنگ شود،و فرد زودتر احساس خستگی کند."