چکیده:
هدف اصلی این مقاله، بررسی تاثیر واردات فناوری و به کارگیری دانشآموختگان آموزش عالیبه صادرات زیربخشهای صنعتی مواد غذایی و آشامیدنی ایران با استفاده از دادههای تابلویی طی دوره 86-1379 است. یافته های تجربی تحقیق نشان میدهد که فناوری وارداتی و شاغلان آموزش عالیتاثیر مثبت و معناداری بر صادرات صنعت مواد غذایی و آشامیدنی اقتصاد ایران داشته است. هم چنین متغیرهای تولید صنعتی و نرخ ارز واقعی دارای تاثیر مثبت و معنادار و متغیرهای تقاضای داخلی و شاخص قیمت کالاهای صادراتی نیز دارای تاثیر منفی و معنادار بر صادرات صنعت مواد غذایی و آشامیدنی بوده است. توصیه مهم سیاستی این مقاله آن است که زمینه جذب نیروی کار تحصیل کرده دانشگاهی در صنعت مواد غذایی و آشامیدنی کشور فراهم شود و با تسهیل ورود فناوری خارجی زمینه کاهش هزینههای تولید کالاهای صادراتی فرآهم آید.
This paper investigates the effects of technology imports and employing higher educated people on the export of food and beverages in Iran by using a panel data during 2000-2007. The empirical results show that the import of technology and use of higher education have a positive and significant effect on the export of food and beverages. In addition، domestic demand of industrial production and price index of export goods have negative and significant effects on the food and beverages export. An important policy recommendation is that this paper tries to attract college-educated workforces along the country to provide food and beverage industry and facilitate the entry of foreign technology to reduce the cost of production exports.
خلاصه ماشینی:
مروري بر مطالعات قبلي در خصوص رابطه بين فناوري خارجي، شاغلان تحصيل کرده دانشگاهي و صادرات (رجوع شود به تصویر صفحه) با مرور مطالعات داخلي در اين زمينه ميتوان مشاهده کرد که مطالعات انجام شده در اين زمينه به بررسي اثر هم زمان به کارگيري دانش آموختگان آموزش عـالي و واردات فنـاوري بـر صـادرات صنعتي در سطح گروههاي مختلف صنعتي، با شاخص هاي مختلف مطالعه اي صورت نگرفته است .
بر اين اساس و نيز با توجه مطالعات تجربي صورت گرفته در اين زمينه ، مدل تجربي اين تحقيق به صورت زير معرفي ميشود: (رجوع شود به تصویر صفحه) که در آن، انديس هاي iو tبه ترتيب بيانگر زير گروه صنعتي مواد غذايي و آشاميدني و سال بوده و متغيرهاي مورد استفاده و منبع آماري آنها به صورت زير تعريف ميشوند: EX: نشاندهنده ي ارزش صادرات مواد غذايي و آشاميدني کارگاههاي صنعتي ده نفر کارکن و بيش تر به ميليارد ريال و به قيمت ثابت سال ١٣٧٦(مرکز آمار ايران ).
شاخص هاي مورد استفاده در اين مطالعه براي متغير به کارگيري دانش آموختگان آموزش عالي به قرار زير ميباشند: کل شاغلان با سطح تحصيلات عالي حداقل کارداني در بخش هاي توليدي و غيرتوليدي ١(HD) کل شاغلان با سطح تحصيلات عالي حداقل کارشناسي در بخش هاي توليدي و غيرتوليدي (HL)٢ TIM: شاخص واردات فناوري در زيربخش هاي صنعتي مواد غذايي و آشاميدني به ميليارد ريـال و به قيمت ثابت سال ١٣٧٦(مرکز آمار ايران).