چکیده:
مقدمه : عصارهها و اسانس های گیاهی در زمینه پزشکی و صنایع غذایی کاربرد فراوانی دارند و دارای خاصیت ضدمیکروبی در برابر طیف وسیعی از میکروارگانیزمها می باشند. در این تحقیق اثر ضدمیکروبی عصارههای اتانولی گل محمدی و آلوئه ورا نسبت به باکتری اشریشیاکلی مورد بررسی قرار گرفت . مواد و روشها: عصارهگیری به روش خیساندن انجام گرفت ، پس از تهیه عصارهها، برای تعیین اثر ضدمیکروبی عصارههای اتانولی گل محمدی و آلوئه ورا نسبت به باکتری E.coli از روش انتشار در آگار (Agar diffusion) استفاده شد و حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) با استفاده از روش رقت لوله تعیین گردید. نتایج : نتایج نشان داد که عصاره اتانولی گل محمدی نسبت به عصاره اتانولی آلوئه ورا اثر ضدمیکروبی بیشتری در برابر باکتری اشریشیاکلی دارد. قطر هاله و حداقل غلظت مهارکنندگی برای عصاره اتانولی گل محمدی به ترتیب برابر mm14 و 25μg.ml =MIC و قطر هاله و حداقل غلظت مهارکنندگی برای عصاره اتانولی آلوئه ورا به ترتیب برابر mm7 و 50μg.ml =MIC بود. نتیجه گیری: عصاره گل محمدی نسبت به عصاره آلوئه ورا دارای اثر ضدمیکروبی بیشتری بوده است همچنین ترکیب عصاره اتانولی گل محمدی و آلوئه ورا باعث کاهش خاصیت ضدمیکروبی این عصارهها گردید.
خلاصه ماشینی:
"مقایسه اثر ضدمیکروبی عصاره های الکلی گل محمدی و آلوئه ورا بر باکتری اشریشیاکلی ندا بخش آبادی ١، رضا بشارتی ٢، حمزه علی طهماسبی 3* ١- دانشگاه آزاد اسلامی - واحد قوچان - دانشکده فنی مهندسی - گروه مهندسی شیمی - کارشناسی ارشد مهندسی شیمی .
در این تحقیق اثر ضدمیکروبی عصارههای اتانولی گل محمدی و آلوئه ورا نسبت به باکتری اشریشیاکلی مورد بررسی قرار گرفت .
مطالعات کورهاده (٢٠١١) نشان عصاره های هر دو گیاه گل محمدی و آلوئه ورا در سطح محیط کشت داد عصاره استونی و آبی گل محمدی دارای اثر ضدمیکروبی است قرار گرفته و با کمی فشار روی محیط کشت ثابت گردید.
در ادامه بسیاری از آنتی بیوتیک ها مقاومند، این عوامل باعث گردید تا در صدد برای تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره گل محمدی و آلوئه ورا استفاده از گیاهان دارویی که دارای اثر ضدمیکروبی می باشند به عنوان از روش رقت لوله ای استفاده شد (١٢).
تحقیق در مورد کشف مواد جدید با خواص ضدمیکروبی / قوی تر همپای افزایش مقاومت در باکتری ها رو به گسترش است و از آنجا که اسانس ها و عصاره های گیاهی از دیرباز در درمان بیماری ها مورد استفاده قرار می گرفته اند به عنوان یک انتخاب مناسب برای این نوع تحقیقات به شمار می روند (١٣)."