چکیده:
نوآوری فرآیندی، دستاوردهایی نظیر تعریف رویه های جدید، افزایش بهرهوری، کاهش هزینهها و توسعه محصولات را بدنبال دارد. اما شرکتها همیشه منابع لازم و کافی برای پرداختن به آن را در اختیار ندارند. بنابراین میتوانند با بکارگیری دانش و فناوری بیرونی یا همکاری با شرکای بیرونی از نوآوری در سیستمها و فرآیندهای خود بهره ببرند. هدف این پژوهش مطالعه تاثیر نوآوری باز بر نوآوری فرآیندی در شرکتهای کوچک و متوسط صنایع غذایی ایران و بررسی اثر تعدیلگرانه قابلیتهای یادگیری و محافظت روی این رابطه است. این پژوهش که در سال 1399 به انجام رسیده است؛ از نظر هدف کاربردی و بر حسب گردآوری اطلاعات، پیمایشی است. داده های لازم بر اساس پرسشنامه محقق ساخته، به روش نمونه گیری تصادفی جمع آوری و برای تحلیل دادهها از مدلسازی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزئی در نرم افزار اسمارت پی ال اس نسخه 01/3 استفاده شد. یافتههای پژوهش نشان داد که بین همکاری با شرکای بیرونی و نوآوری فرآیندی تدریجی و بنیادی رابطه مثبت معناداری وجود داشته و این رابطه مثبت بین اکتساب دانش و فناوری بیرونی و نوآوری فرآیندی تدریجی و بنیادی نیز تایید شد. همچنین بر اساس نتایج قابلیت یادگیری رابطه همکاری با شرکای بیرونی و نوآوری فرآیند (هم تدریجی و هم بنیادی) را تعدیل کرده و قابلیت محافظت نیز رابطه همکاری با شرکای بیرونی و نوآوری فرآیندی بنیادی را تعدیل مینماید.
Innovation in firms’ processes makes some valuable achievements such as defining new plans, increasing productivity, reducing costs and even developing new products. But firms do not always have the required resources to do so. Therefore, they can learn new ways of innovation and achieve innovative outcomes by utilizing the knowledge and technologies outside their boundaries or making formal and informal collaborations with others. Of course, opening the frontiers of organizational innovation is always accompanied by the fear of losing knowledge and assets or the lack of maximum utilization of the achievements. So, the purpose of this study was to study the relationship between open innovation and process innovation in Iranian Food SMEs in year 1399 with regard to the moderating role of learning and appropriation capabilities. Based on the previous literature, we distributed a researcher-made questionnaire and addressed Iranian small and medium-sized food companies. Structural equation modeling using partial least squares method (in Smart PLS 3.01 software) was used to analyze the data. The findings showed that there was a significant positive relationship between cooperation with external partners and incremental and fundamental process innovation. The positive relationship between knowledge and technology acquisition and the incremental and fundamental process innovation was also confirmed. However, learning capability moderates the relationship between external collaboration and process innovation (both incremental and fundamental), and the appropriation capability also moderates the relationship between external collaboration and fundamental process innovation.
خلاصه ماشینی:
هدف این پژوهش مطالعه تاثیر نوآوری باز بر نوآوری فرآیندی در شرکت های کوچک و متوسط صنایع غذایی ایران و بررسی اثر تعدیلگرانه قابلیت های یادگیری و محافظت روی این رابطه است .
بعلاوه بیشتر مطالعات نوآوری باز در شرکتهای کوچک و متوسط نیز یا تفاوتی بـین نـوآوری محصـول و نـوآوری فرآینـدی قائـل نشـده انـد(نظیر: Brunswicker and ٢٠١٥ ,Vanhaverbeke) و یا صرفا روی نوآوری محصول متمرکز بوده اند (نظیـر: Kapetaniou ٢٠١٩ ,and Lee).
بنـابراین پرسـش هـای پژوهش عبارتند از: آیا نوآوری باز روی نوآوری فرآیندی در شرکت های کوچک و متوسـط فعال در صنایع غذایی ایران تاثیر میگذارد؟ آیا قابلیت یادگیری و قابلیت محافظت روی رابطه نوآوری باز و نوآوری فرآیندی در شرکت های کوچک و متوسط فعال در صنایع غذایی ایران اثر میگذارند؟ مروری بر مبانی نظری و پیشینه پژوهش نوآوری فرآیندی نوآوری فرآیندی بطور کلی دربرگیرنده دو سطح از تغییـرات اسـت : « اول ؛ نـوآوریهـای تغییر دهنده الگو و ساختار فعلی کسب و کار(نوآوری فرایندی بنیـادی ٢) و دوم ؛ نـوآوریهـای مبتنی بر تغییر در رویه ها، سیستم ها و فرایندهای موجود (نوآوری فرایندی تدریجی ٣) (زارعی، 1 Bigliardi and Galati 2 Radical Process Innovation 3 Incremental Process Innovation (زارعی، بالیده و کفچه ، ١٣٩٢).
با جذب و تحلیل دانش و فناوری حاصل از این مکانیزم ، یک شرکت میتواند ایده ها و جریـان - های جدیدی را برای توسعه خود بکارگیرد؛ بی آنکه خلق مشترک با شـرکای بیرونـی داشـته - باشد (٢٠١٠ ,Droge, Stanko, and Pollitte).