Abstract:
با توجه به اهمیت روز افزون توجه به منابع انرژی و جلوگیری از هدر رفت آنها، در این تحقیق با استفاده از
روش فلسفی و رویکرد خردگرایانه وبررسی و مقایسه دو رویکرد حسابداری هزینه یابی انرژی سنتی آلمانی و حسابداری هزینه یابی جریان مواد و انرژی مشخص شد که هزینه یابی جریان مواد و انرژی می تواند به عنوان ابزاری جامع و دقیق برای شناسایی و تحلیل ناکارایی های انرژی به کار گرفته شود. سپس دو پرسش مطرح شد: )1 آیا حسابداری هزینه یابی جریان مواد و انرژی ) MEFCA ( می تواند جایگزین هزینه یابی انرژی سنتی )آلمانی( شود؟ )2 اگر نه، آیا می توان/ یا باید این رویکرد را با هزینه یابی انرژی سنتی یکپارچه نمود تا مزیت های هر دو رویکرد در یک جا گنجانده شود؟ مطابق توضیحات مطرح شده در این مقاله، در پاسخ به سوال اول، هزینه یابی جریان مواد و انرژی باید همانند بسیاری از رویکرد های حسابداری هزینه یابی محیط زیستی 1 ، به عنوان یک روش حسابداری برای بهبود فرایند تصمیم گیری های اقتصادی و زیست محیطی با در نظر گرفتن مصرف مواد و انرژی تلقی شود. در نتیجه این روش، جایگزینی برای روش حسابداری هزینه یابی انرژی سنتی و دانش هزینه یابی ایجاد شده ناشی از آن نبوده و نمی تواند
باشد. به ویژه اینکه این روش نمی تواند اطلاعات مفیدی را برای تصمیم گیری در مورد قیمت گذاری و برنامه ریزی تولید )نوع و تعداد( محصولات فراهم کند. در پاسخ به سوال دوم نیز مشخص شدکه مفهوم هزینه یابی انرژی سنتی می تواند بسیاری از اطلاعاتی که حسابداری هزینه یابی جریان مواد و انرژی برای ارزیابی هزینه جریانات به آن ها نیاز دارد را تامین کند. در نتیجه معقول بنظر می رسد که یک همبستگی و ارتباط متقابلی بین این دو رویکرد، شناسایی شده و مورد استفاده قرار گیرد .
Due to the increasing importance of energy resources and prevent their loss ,In this study, using philosophical method and rational approach and comparison between conventional energy cost accounting and conventional energy cost accounting approaches found that Material and Energy Flow Cost Accounting (MEFCA) can be taken as a comprehensive and closed instrument to identify and analyze energy inefficiencies. From this two questions arise: (1) Can MEFCA replace a conventional (German) energy costing? (2) if not, can/should it be integrated with conventional energy costing to press home the advantages of both approaches?
This paper shows that in response to First question, like most of other environmental cost accounting approaches, MEFCA should be understood as a specific accounting method to improve economic and environmental decision making with respect to material (and energy) usage. So, it does not (and cannot) replace the already existing body of conventional (energy) cost accounting methods and the cost knowledge generated by them. In particular, it does not provide useful support for decision making on prices and product programs (types and quantities of products). Second, in fact, a conventional energy costing concept can provide a multitude of the information the MEFCA needs to appraise the cost of the flows. So, it is reasonable to identify and use the interdependencies between the two approaches.
Machine summary:
برای این منظور، ابتدا این موضوع مطرح میشود که چگونه هزینه انرژی می تواند درون عناصر هزینهیابی سنتیConventionalenergy costing جای گرفته و با آن یکپارچه شود و بوسیله آن میتوان اطلاعات در مورد مصرف انرژی و هزینههای مرتبط با آن و نسبت هزینه انرژی در بهای کالاهای تولید شده تهیه کرد.
لذا هدف از این تحقیق بررسی و مقایسه دو رویکرد حسابداری هزینهیابی انرژی سنتی آلمانی و حسابداری هزینهیابی جریان ها به منظور ارایه یک سیستم هزینهیابی انرژی است که به وسیله آن کلیه هزینه های مربوط به مصرف و اتلاف انرژی به شیوه ای دقیق ونظام مند محاسبه،تخصیص و تجزیه و تحلیل و شفاف سازی شود تا سازمانها بتوانند در جهت بهبود کارایی مصرف انرژی و نیز کاهش اثرات زیست محیطی ناشی از مصرف انرژی برنامه ریزی کنند.
به منظور پاسخ به چنین نیازهایی، لازم است تمامی مصارف و اتلافات انرژی کالا و خدمات ارائه شده در فرایند سازمان- به ویژه در تولید، تدرکات، عرضه و تقاضای انرژی-به منظور محاسبه هزینههای مرتبط با جریان های مطلوب )انرژی مفید قابل استفاده) و نامطلوب انرژی (اتلاف انرژی) درسازمان، شناسایی و تحلیل شود.
· مرکز هزینه غیر مرتبط با انرژیquot;non-energyquot; cost centers که در آنها انرژی تنها یک ورودی است و واحد های مصرف کننده انرژی در این مرکز هیچ گونه انرژی خروجی قابل استفاده از لحاظ اقتصادی تولید نمیکند (مانند واحدهای اداری و فروش) حسابداری مرکز هزینه برای هزینه انرژی، با تخصیص هزینههای مستقیم تعیین شده در حسابداری نوع هزینه به مراکز هزینه (هزینههای اولیه) آغاز میشود.
Keywords:
حسابداری هزینه یابی انرژی
،
حسابداری هزینه یابی جریان ها
،
هزینه انرژی
Energy cost
،
energy cost accounting
،
flow cost accounting