Abstract:
دو صفت رحمان (رحمت عام الهی) و رحیم (رحمت خاص الهی) حاکی از دو نوع تعامل خداونـد بـا بنـدگان است . مومنین و جامعه ایمانی، مشمول رحمت خاص الهی و دیگر انسان ها مشمول رحمت عام او هستند. رحمت عام در پرتو عنایت و اراده عام الهی، متناظر با قواعد و قوانین تکوینی عالم است که علم و دانش بشری، متکفـل فهم و استخراج آن است . رحمت خاص در پرتو اراده خاص الهی، متناظر با قوانین و مداخله تشـریعی خداونـد در عالم است که در سویه های سلب و فیض نمودار میشود. جامعه غیر دینی، بر مدار قوانین تکوینی عـالم ، بـه هدفی که ترسیم کرده و پاداش یا نتیجه طبیعی برنامه ریزی و عمل خود منتهی میشود. در مقابل ، نتیجه فعالیت و برنامه ریزی جامعه دینی در چارچوب قوانین تکوینی عالم ، میتواند همان نتیجه یا کمتر یا بیشـتر باشـد. جامعـه دینی با تکیه بر عنصر ایمان و تقوا میتواند به نتیجه ای مضاعف و دوچندان دست یابد. بر این اساس ، خروجی الگوی توسعه غربی تکنولوژی (سخت افزار) و خروجی الگوی پیشرفت اسـلامی، انسـان کامل (نرم افزار) است . تمرکز جامعه غیر دینی، بر کشف و استخراج هر چه بیشتر قوانین تکـوینی عـالم و نقطـه تمرکز جامعه دینی علاوه بر تلاش در راستای کشف و فهم قوانین تکوینی، تلاش بـرای افـزایش ایمـان و تقـوا است .
Machine summary:
انسان مؤمن و جامعه دینی از رهگذر ایمان و تقوا مشمول فیض و رحمت خاصه الهی شده و برای بهره مندی مضاعف از تمتعات مادی و نعمت های دنیوی، شایستگی پیدا میکنند.
همان خداوندی که دست یابی به نعمت های الهی را معلول تلاش در چارچوب قواعد تکوینی عالم قرار داد فرمود که تقوا و ایمان نیز از جمله علل شمول و نزول رحمت و برکات آسمان و زمین و روزی بندگان است .
هم چنان که انسان کافر تنها مشمول ربوبیت و قوانین تکوینی و محکوم به نتیجه متعارف تلاش خود در چارچوب علل طبیعی است ؛ مدار پیشرفت و توسعه جامعه الحادی نیز محدود به حوزه تکوین و فیض رحمانی است .
در مقابل ، جامعه دینی هم چون انسان مؤمن ، تحت ربوبیت و رحمت خاصه الهی، مشمول نعمت ها و برکات ویژه در حیات مادی خود از سوی حضرت ربوبی است .
خواه جامعه ، آن گونه که علامه طباطبائی= معتقد است وجودی مستقل از افراد تشکیل دهنده آن داشته باشد یا آن سان که علامه مصباح یزدی"دام ظله " تصریح میکند بدون داشتن هویت و وجود فلسفی مستقل ، تحت تأثیر اعمال جمعی قرار داشته و از قانون مندی برخوردار باشد؛ میتوان سنت رحمت خاصه الهی را از انسان مؤمن به جامعه دینی تعمیم و سرایت داد.
توجه مستمر به قانون قطعی بهره مندی از رحمت خاصه الهی و نزول برکات آسمان و زمین در طول مسیر سلوک الی الله ، موجب خواهد شد تا انسان مؤمن ، خود را هماره در مسیر پیشرفت به سوی تعالی مادی و معنوی دانسته و محرومیت های مقطعی را نیز در راستای آن قانون کلی تفسیر کند.
Keywords:
تقوا
،
ایمان
،
رحیم
،
رزق
،
رحمان
،
ولایت و بوبیت تکوینی
،
ولایت و ربوبیت تشریعی
Automated keywords:
مادی
،
مادی
،
خدا
،
خدا
،
انسان
،
انسان
،
رحمت خاص الهی
،
رحمت خاص الهی
،
خداوند
،
خداوند