Abstract:
در دوران معاصر با بروز مشکلات اجتماعی ناشی از تحولات دوران جدید، برخی اندیشمندان مسلمان، بر آن شدند به تبیین اندیشه اقتصادی اسلام با محوریت آموزه¬های اقتصادی قرآن کریم بپردازند. در این میان برداشت¬های متفاوت از ماهیت تفسیر اقتصادی قرآن کریم، سبب بروز اختلافاتی در تبیین آموزه¬های این کتاب آسمانی گشته است. از این رو مقاله حاضر با استفاده از روش توصیفی – تحلیلی، به تبیین ماهیت و تمایز تفسیر اقتصادی قرآن کریم با سایر گرایش¬های تفسیری پرداخته و جایگاه علوم اقتصادی در رویکردهای مختلف تفسیر قرآن کریم را روشن می¬سازد. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، علوم اقتصادی معاصر فاقد قواعد کلی تغییرناپذیر است و بر روش تفسیر برای کشف معانی آیات قرآن کریم تأثیر چندانی ندارد؛ اما در شرح معانی و یافتن مصادیق آن به عنوان گرایش تفسیری می¬تواند تأثیر گذار باشد. همچنین تفسیر اقتصادی با سایر گرایش¬های تفسیر در موضوع، اهداف و غایات و همچنین در شرایط اختصاصی مفسر، تمایز دارد. رویکردهای مختلف توصیفی، تبیینی، خرد، کلان، هنجاری و سیستمی، نیز می¬تواند در ذیل این گرایش به تبیین بهتر آموزه¬های اقتصادی قرآن کریم کمک شایانی نماید.
Machine summary:
بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش ، علوم اقتصادی معاصر فاقد قواعد کلی تغییرناپذیر است و بر روش تفسیر برای کشف معانی آیات قرآن کریم تأثیر چندانی ندارد؛ اما در شرح معانی و یافتن مصادیق آن به عنوان گرایش تفسیری میتواند تأثیر گذار باشد.
بنا بر این با توجه به اینکه یافته های علوم اقتصادی معاصر مربوط به جوامع کنونی است و همچنین فاقد قواعد کلی تغییرناپذیر است ، تأثیر چندانی بر کشف معانی آیات قرآن کریم ندارد و تنها در شرح معانی و یافتن مصادیق آن به کار می رود، در نتیجه مقصود از «تفسیر اقتصادی قرآن کریم »، تفسیر با گرایش اقتصادی است .
٢ تنوع این اسامی به دلیل حیثیات گوناگونی است که در این گزارهها وجود دارد؛ آنگونه که قطب الدین رازی علت تفاوت تعابیر را چنین میداند: «فهی من حیث یقع البحث فیها یسمی مباحث و من حیث یسأل عنها مسائل و من حیث یطلب حصولها مطالب و من حیث یستخرج من البراهین نتایج فالمسمی واحد و ان اختلف العبارات بحسب اختلاف الاعتبارات» (رازی، بیتا، ص ١٩) بی تردید تفسیر اقتصادی به عنوان یکی از زیر مجموعه های تفسیر قرآن کریم با رویکرد علوم انسانی، وجوه مشترک فراوانی در مبانی، اصول و روش ها با سایر گرایش های تفسیری مانند تفسیر تربیتی، اجتماعی، حقوقی، فقهی، فلسفی و کلامی دارد.
در نتیجه از این حیث سوم که با مباحث اقتصادی گره خورده است ، موضوع دانش تفسیر اقتصادی قرآن کریم با سایر تفاسیر قرآن با گرایش علوم انسانی نیز متمایز میگردد.
Keywords:
گرایش تفسیری
،
تفسیر اقتصادی قرآن کریم
،
رویکرد تفسیر اقتصادی
Automated keywords:
تفسیر اقتصادی قرآن کریم
،
تفسیر اقتصادی قرآن کریم
،
تفسیر قرآن کریم
،
تفسیر قرآن کریم
،
چیستی تفسیر اقتصادی قرآن
،
چیستی تفسیر اقتصادی قرآن
،
آموزههای اقتصادی قرآن کریم
،
آموزههای اقتصادی قرآن کریم
،
اقتصاد اسلامی
،
اقتصاد اسلامی