Abstract:
جامعة امروز شاهد رویکرد فراوان زنان و دختران به مقولة علمآموزی است و از آنجا که زنان نیمی از جمعیت کشور را تشکیل میدهند این موضوع از اهمیّت ویژهای برخوردار است.
رویکرد زنان تحصیلکرده به اشتغال، دور شدن از وظایف اصلی خود و کمتوجّهی به نظام خانواده، و نیز عدم انعطاف نظام آموزشی نسبت به شرایط دختران که سبب عدم تمایل به ازدواج در زمان تحصیل یا اختلال در وضعیت خانوادگی میشود و اینکه آنها برای درک هویت زنانه و ورود آگاهانه و مسئولانه به خانواده و اجتماع آموزش داده نمیشوند. از جملة این آسیبهاست. ترکیب جنسیتی نامتوازن دانشجویان در دانشگاهها خطر دیگری است که شدّت آن، امنیّت را کاهش میدهد؛ زیرا فرصتها را نابود کرده و فشارها را افزایش میدهد. علاوه بر این آسیبها، برخی از علومی که در دانشگاهها تدریس میشود به هیچ وجه با روحیات آنها همخوانی ندارد زیرا متاسّفانه بسیاری از کتب دانشگاهی شامل آموزههای غربی است.
به نظر میرسد میان آنچه در نظام آموزش عالی و حتی در نظام آموزش و پرورش وجود دارد با آنچه که مورد تاکید آیات و روایات است، همپوشانی کاملی وجود ندارد و نمیتوان مدّعی شدکه جریان آموزش عالی درکشور با تنوّعات وگرایشهای متفاوت، از مصادیق تعلیم و تعلّم ارزشمندی است که آموزههای اسلامی آن را ترویج میکند.
Machine summary:
"رویکرد زنان تحصیلکرده به اشتغال، دور شدن از وظایف اصلی خود و کمتوجهی به نظام خانواده، و نیز عدم انعطاف نظام آموزشی نسبت به شرایط دختران که سبب عدم تمایل به ازدواج در زمان تحصیل یا اختلال در وضعیت خانوادگی میشود و اینکه آنها برای درک هویت زنانه و ورود آگاهانه و مسئولانه به خانواده و اجتماع آموزش داده نمیشوند.
ازاین رو متأسفانه شاهد بودیم و هستیم که بسیاری از زنان و دختران مسلمان ایران به اسم پیشرفت و تمدن، به وادیهای نامتناسب با شأن و کرامت خویش کشیده شدند؛ در حالیکه نمیدانند، جایگاه و منزلت حقیقی که مورد نظر اسلام است، چیست؟ محمد منصورنژاد درمقالهای با عنوان «بررسی نقش زنان تحصیل کرده در تشکیل و تحکیم خانواده» به این نکته اشاره نموده که بسیاری از تحصیلکنندگان کشور ما علومی را میخوانند که در توانایی زن برای تحکیم بنیان خانواده مؤثر نیستند و اشاره شده که آمار اختلافات خانوادگی و طلاق در اقشار تحصیلکرده بیشتر از اقشار دیگر است زیرا افزایش تحصیلات گاه ممکن است سبب افزایش توقعات فرد از دیگران و انتقادناپذیری او گردد.
از دیگر مسائلی که بسیاری از دختران دربارة، آن دچار مشکل میشوند ناتوانی در جمع بین دو مهم یعنی تربیت نسل آینده با ایجاد محیط سالم خانوادگی برای همسر و فرزندان، و حضور اجتماعی و ورود به صحنة اشتغال و تولید و خدمات است؛ دختران تحصیلکرده وقتی به سن ازدواج میرسند چون به مبحث اشتغال بسیار اهمیت میدهند یکی از شرطهای آنان کار کردن در محیط بیرون از خانه است و این تقریبا یکی از ملاکهای اصلی آنان قرار میگیرد و همین باعث میشود که پسران این پیشنهاد را قبول نکنند در نتیجه سن ازدواج دختران بالا میرود (طیبی، 1380، ص623-625)."
Keywords:
آسیبشناسی
،
زنان
،
ترکیب جنسیتی
،
تحصیل