Abstract:
عوامل متعددی نظام های حکومتی را با مسایل جمعیتی پیوند داده و آنها را به اتخاذ سیاست های جمعیتی وادارمی سازد. از گذشته های دور و در ادوار مختلف تاریخ ایران، دولت ها بر اساس الزامات ویژه به خصوص به منظور سامان دهی امورمالیاتی، نظامی و اعمال سیاست های کنترلی با مسایل جمعیتی پیوند داشته اند. دولت های ایرانی در گذار از دوران سنتی به مدرن، پیوندهای بیشتر و نزدیک تری با مسایل جمعیتی برقرار کرده اند. در این مقاله تلاش شده است با استعانت از داده های تاریخی و با رویکرد روش مطالعات توصیفی ـ تحلیلی تاریخی، عوامل موثر در تحولات جمعیتی دوران رضاشاه پهلوی، و نقش و جایگاه دولت در این امور مورد بررسی قرار گیرد
Machine summary:
"برخی از محققان پیشینه کاربرد آمار به ویژه در امور حکومتی ایرانرا پیشتر از عصر هخامنشی دانسته و اظهار داشتهاند که این امر متعلق به زمان استقرار مهاجران(1)-واژه آمار از زبان پهلوی گرفته شده و واژههای همار،شمار،شماره،از مصدر اوستایی«آمار»به معنای حساب با پسوند«گر»آمارگر،گاه آمارگیر،آمارگیره و آمارکار،به معنای محاسبه به کار رفته است(تکمیل همایون،1373:23).
براساس اسناد تاریخی،تأسیس ثبت احوال در 30 آذر 1297 شمسی،به تصویب هیأتوزیران رسید وبا صدور اولین شناسنامه برای دختری به نام فاطمه ایرانی در 3 دیماه 1297 شمسی،در تهران فعالیت(1)-این قانون که امین الدوله مأمور اجرای آن شد،در رمضان 1303 ه.
علاوه بر تأسیس اداره ثبت احوال،تصویب قوانین و انجام سرشماری در شهرهای مختلف ایران،دردوره رضاشاه،اقدامات دیگری نیز در ارتباط با مسائل جمعیتی رخ نمود که از آن جمله میتوان بهثبت اسناد و املاک اشاره کرد.
اگرچه پیشینه تدوین قوانین ثبت اسناد و املاک به پیش از دورانپهلوی باز میگردد،اما در این دوره بارها قوانین مذکور مورد بررسی و اصلاح قرار گرفت،که بهاختصار به رئوس قوانین اصلاحی و تغییرات اعمال شده در ذیل اشاره میشود: -تصویب قانون ثبت عمومی املاک:21 بهمن 1306؛ -الغای مادهی اول قانون قبلی و اجباری شدن ثبت املاک:10 مرداد 1307؛ -تصویب متمم قانون ثبت املاک:6 دی 1307؛ -تصویب قانون اصلاح قانون ثبت عمومی املاک و مرور زمان:2 خرداد 1308؛ -تصویب قانون ثبت اسناد و املاک در 27 ماده:11 مهر 1308؛ -تصویب قانون تشکیل دفاتر اسناد در ادارههای ثبت یا دفاتر اسناد رسمی:13 بهمن 1307؛ -تصویب قانون ثبت اسناد و املاک در 256 ماده:21 بهمن 1308؛ -تصویب قانون ثبت اسناد و املاک در 142 ماده:26 اسفند 1310؛ در طی سالهای 1312،1313،1314 و 1320 نیز اصلاحاتی در قانون ثبت اسناد و املاک به وقوعپیوست.
[سند]اما برخی از سیاستهای جمعیتی در این دوره نشانگر توجه دولت به جنبههای کیفی جمعیت است.
سیاستهای صنعتی رضاشاه و تأثیر آن در مسائل جمعیتی زمینه دیگری از تغییرات ساختاری که بر مسائل جمعیتی و مهاجرت،که از عناصر اصلی بررسیهایجمعیتشناختی محسوب میگردد،تأثیر گذارد،صنعتی شدن کشور در این دوره است."
Keywords:
تحولات جمعیتی
،
مدرن سازی
،
جمعیت شناسی
،
هامار
،
شامار
Automated keywords:
تحولات جمعیتی در دوره رضاشاه
،
املاک
،
تصویب قانون ثبتاسناد و املاک
،
دولت
،
ثبت املاک
،
عشایر
،
سیاست ها و تحولات جمعیتی
،
ایران
،
آمار
،
ثبت