چکیده:
رانت و رانتخواری را هر عقل سلیمی نکوهش میکند جامعه ای که درآن رانت خواری رواج یافته باشد نتایج نا مطلوب اخلاقی، سیاسی و اجتماعی و در نهایت عقب ماندگی همه جانبه را درپی دارد. واژه «رانت» واژه ی جدیدی است، اما محتوا و مفهوم آن به هیچ وجه تازه نیست و به مفهوم دستیابی به درآمد بدون کار و تلاش و سوءاستفاده شخصی از موقعیت هایی است که به عموم جامعه مربوط است. این مقاله با توجه به غنی بودن دین اسلام قصد دارد نشان دهد چیزی که به عنوان یک آسیب سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در چهارچوب نظریه «رانتیریسم» غربی عنوان شده است صدها سال قبل، امام اول شیعیان با دقت تمام به نفی آن پرداخته و مضرات آن را یاد آور شده است.
خلاصه ماشینی:
"شاخصه های سیاسی دولت رانتی دولت رانتی از بعد اقتصادی از جامعه استقلال پیدا میکند و یک قرار داد نانوشته و ضمنی به وجود میآید که در آن دولت نمایندگی جامعه و پاسخگویی را ندارد؛ در مقابل جامعه نیز مالیات نمیدهد و علاوه بر آن از بعد اقتصادی نتیجه ی وحشتناکی برای جامعه دارد و آن وابستگی دائمی دولت و جامعه به خارج از کشور است ، که براساس آن ماده ای که رانت دولت برآن استوار است مثل نفت ، گاز و یا هر محصول دیگر تنها درآمد کشور است و بخش های دیگر اقتصاد عقب مانده شده و وابسته به درآمد رانتی میشوند و روحیه خودباوری و تولید و از بین میرود؛ استعدادها در این زمینه نهفته مانده و ده ها پیامد دیگر؛ اما همه ماجرا این نیست .
٣. توجه به درآمدهای عمومی: حوزه ی دیگری که رانت خواران در آن فعال میباشند عرصه ی اقتصادی است و به نوعی رانت های سیاسی فرهنگی اطلاعاتی همه به رانت اقتصاد منتهی میشود دول رانتی و حتی افراد رانتی توجهی به اموال و درآمدهای عمومی ندارند دولت ها به حامیپروری از بین اقشار طرفدار خود اقدام میکنند وافراد رانتی منافع آنی و شخصی خود را بر منافع ملی و عمومی ترجیح میدهند در سخنان و رفتار امام علی(ع ) درست خلاف رانت جویان و ویژه خواران به درآمدهای عمومی و مالیات دولتی، نفی ویژه خواری حاکمان و آقازاده ها تأکید شده است ."