خلاصه ماشینی:
"در نظر اجمالی میتوان فهمید که برجستهترین آثار تاریخی کرمانشاه آثار سنگی است و اهمیت تاریخی و تنوع عوامل تخریبی کتیبه داریوش در بیستون سبب انتخاب این نقش برجسته از میان دیگر آثار برای مطالعه و بررسی شد.
این کتیبه در کنار جادهء همدان-کرمانشاه و در ارتفاع صدمتری بر صخرههای بیستون در 520 پیش از میلاد حجاری شده است و در آن داریوش اول هخامنشی چگونگی به قدرت رسیدن خود را شرح میدهد.
2-5 درز1عمودی(که در طرح یک مشاهده میشود) درز اول:در امتداد کتیبه اکدی بطرف راس قله است که سبب جدا شدن این بخش،با سنگهای سمت راست یعنی بخش تصاویر میباشد.
هوازدگی زیستی در کتیبه بیستون هم به شکل رشد گیاهان عالی است مانند درخت انجیر کوهی که بالای کتیبه اکدی لای شکافها رشد کرده و بوتههایی که در فصل بهار روی کتیبه ایلامی سمت راست و در دهانهء حفرهها و در سر نفر دوم اسرا،سبز میکند،دو نوع گلسنگ در سطح کتیبه مشاهده میشود یکی که در فصل بهار سبز و در تابستانها سیاه رنگ است نوع دیگر خاکستری میباشد.
(بهتصویرصفحهمراجعهشود) رسوبات و رشد گیاهان در کتیبه داریوش-هوازدگی شیمیایی و بیولوژیکی وجود باستانشناسان و زبانشناسان برای بررسیهای مجدد و دقیق و حضور متخصصین علوم شیمی و فیزیک برای شناسایی رسوبها و طریقه برداشتن آنها به کمک مواد شیمیایی یا دستگاههایی با درجه ارتعاشات مختلف لازم و ضروری است اما مرمتگران رکن اصلی این هیئت میباشند چرا که حافظان واقعی میراث فرهنگی و ارزشهای تاریخی اینان میباشند و حفظ یک اثر تاریخی نمیتواند خارج از اصول و مبانی مرمتی انجام گیرد."