Abstract:
یکی از مسائل مهم و چالشی در مباحث فقهی این است که آیا کفار افزون بر اصول دین، نسبت به فروع دین نیز مکلف هستند یا خیر؟ مشهور میان فقهای امامیه این است که کفار نیز همانند مسلمانان به فروع دین مکلف بوده و به واسطهی عدم انجام آنها عقاب خواهند شد، اما در مقابل، برخی از فقهای اهل تسنن و امامیه معتقدند که هیچگونه تکلیفی از باب فروع دین متوجه کفار نیست. هر دو گروه عمدتاً به آیات قرآنی استدلال کردهاند. نویسنده در پژوهش پیش رو به شیوه توصیفی- تحلیلی به تبیین و تحلیل مسئله پرداخته و پس از بررسی ادله و مستندات هر دو گروه معتقد است که عمومات و اطلاقات قرآنی که با تعابیر «یا ایها الناس» و «علی الناس» در بیان تکلیف، تمام انسانها را مورد خطاب قرار داده است بر عمومیت و اطلاق خود باقی است و سایر ادلهی مطرح شده نمیتواند آن را تخصیص زده و یا مقید سازد. افزون بر آن، عقل نیز همانگونه که به طور مستقل بر اصل عبادت خدا حکم میکند، در این حکم میان اصول و فروع دین فرقی قائل نیست.
Machine summary:
تحلیل آیات دال بر اشتراک مؤمن و کافر در احکام * سیف اله احدی ** چکیده یکی از مسائل مهم و چالشی در مباحث فقهی این است که آیا کفار افزون بر اصول دین ، نسبت به فروع دین نیز مکلف هستند یا خیر؟ مشهور میان فقهای امامیه این است که کفار نیز همانند مسلمانان به فروع دین مکلف بوده و به واسطه ی عدم انجام آنها عقاب خواهند شد، اما در مقابل ، برخی از فقهای اهل تسنن و امامیه معتقدند که هیچگونه تکلیفی از باب فروع دین متوجه کفار نیست .
١٤١٧، ج ٢، ص ٣٢)، و کفر نمیتواند به عنوان مانع مطرح شود، زیرا کافر میتواند ایمان بیاورد تا متمکن از انجام فروع گردد (علامه حلی، ١٤١٢، ج ٢، ص ١٨٨)، به عبارتی، کفر در کافر به منزله وجود حدث در مسلمان بوده که بر او لازم است آن را از خود ازاله کند (مؤمن قمی سبزواری، ١٤٢١، ص ١٥؛ نراقی، ١٤١٧، ص ٢٨١)، بنابراین هر انسانی بر هر عبادتی مکلف است ، مگر اینکه برخی از افراد، مانند کودکان و دیوانگان ، به واسطه ی دلیل خاص از این عموم خارج شوند (مقدس اردبیلی، بیتا، ص ١١٢؛ استرآبادی، ١٣٩٤، ص ٢٥٣؛ فاضل کاظمی، بیتا، ج ١، ص ٢٥٢).
در رد اشکال مذکور بایستی گفت که اولاً : آیات قرآنی اقامه شده از سوی مشهور بر اساس عمومات و اطلاقات ، دال بر مکلف بودن تمام انسان ها از جمله کفار نسبت به فروع دین است و هیچ خدشه ای بر آنها وارد نیست .