چکیده:
با تمام اهمیت و جایگاه حیاتی سیستم مدیریت کیفیت در
سازمانهاء احساس میشود که هنوز باید مبانی روشنتر و
قابل استفادهتری از آن به مدیران و سازمانها ارائه شود. هدف
پژوهش حاضر شناسایی و رتبهبندی عوامل موّثر بر آثربخشی
سیستمهای مدیریت کیفیت و عملکرد مالی شرکتهای کوچک
۹۱۳۹
و متوسط. صنایع غذایی استان تهران میباشد. جامعه آماری
این پژوهش، شرکتهای کوچک و متوسط صنایع مواد غذایی
استان تهران میباشد که اعضای جامعه آماری شامل ۲۲۰۰
نفر از مدیران و متخصصان این شرکتها بوده که با استفاده از
فرمول کوکران ۳۳۵ نفر به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. روش
نمونهگیری پژوهش، روش تصادفی میباشد. در این پژوهش،ابتدا معیارهای موردنظر (عوامل موئر بر سیستمهای مدیریت
کیفیت) را شناسایی و بدین منظور پرسشنامهای طراحی
گردید که در این پرسشنامه برای سنجش و اندازه گیری نظرات و عقاید افراد از طیف لیکرت استفاده گردید. سپس، از طریق تکنیک AHP مقایسات زوجی گزینه ها انجام شد و وزن معیارها تعیین گردید که در نهایت اولویتبندی معیارها به دست آمد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss و Expert Choice استفاده گردید. نتایج حاکی از وجود رابطه معنادار بین اثربخشی سیستم های مدیریت کیفیت و عمل رد مالی شرکتهای کوچک و متوسط است. همچنین در میان عوامل اثرگذار بر اثربخشی سیستم های مدیریت کیفیت، زیر معیار «ویژگی های سازمان» با وزن نسبی 0/384 دارای بیشترین اهمیت و زیرمعیار ویژگی های کارکنان» با وزن نسبی 0/307 در اولویت بعدی قرار دارد. زیر معیارهای «محیط خارجی»، «ملزومات سیستم ها» و «انگیزه های درونی کسب و کار»، به ترتیب با وزن های 0/281، 0/161 و 0/098، در رتبه های سوم تا پنجم قرار گرفته اند.