چکیده:
اکراتوکسینها از مهمترین مایکوتوکسینهای موجود در برخی از خوراکهای دامی است. در این میان اکراتوکسین A از جمله سمومی است که دارای اثرات آسیبشناختی بالایی در انسان و حیوانات میباشد. هدف از انجام تحقیق حاضر تعیین میزان اکراتوکسین A موجود در غذای مصرفی ماهیان قزلآلای رنگینکمان تولید شده در استان چهارمحال و بختیاری بود. برای این منظور از غذای 4 کارخانه تولیدکننده عمده خوراک ماهی قزلآلای رنگینکمان نمونهبرداری به عمل آمد. در هرکارخانه از 4 اندازه مختلف غذایی و آرد گندم (مجموعا 5 نمونه) نمونهگیری شد. از هر نمونه سه تکرار گرفته شد. اندازهگیری اکراتوکسین A با روش الایزا و با استفاده از کیت مربوطه انجام گردید. میزان سم اکراتوکسین A در تمامی نمونههای خوراک ماهی پایینتر از حد مجاز و در 75 درصد نمونههای آرد گندم بالاتر از حد مجاز تعیین شده (5 میکروگرم در کیلوگرم) بود. در مقایسه بین میانگین اکراتوکسین موجود در خوراک ماهی با اندازههای مختلف در 4 کارخانه مورد آزمایش تفاوت معنیداری مشاهده نشد (05/0p>) اما بین میانگین آن در آرد گندم موجود در کارخانجات مورد مطالعه تفاوت آماری معنیدار مشاهده شد (05/0p<) .در مجموع نتایج تحقیق نشان داد خوراک ماهی قزلآلای رنگینکمان تولید شده در استان چهارمحال و بختیاری از نظر میزان اکراتوکسین A در حد قابل قبول میباشد
Ochratoxins are considered as the significant mycotoxins found in animal feeds. Amongst، Ochratoxin A has high pathological consequences on the humans and animals. The aim of present study was to determine the amount of Ochratoxin A in rainbow trout feed produced in Chaharmahal Va Bakhtiary province. For this، four major producers of trout feed were chosen and four different sizes of feed together with one wheat flour sample were obtained from each factory. The samples were transferred to Food Analysis Lab of Shahre-Kord Islamic Azad University. The samples were obtained in three replicates and a total of 60 samples were analyzed for the presence of Ochratoxin A. The analysis was performed by ELISA assay. Results revealed that the quantity of Ochratoxin A in all feed samples were lower than determined contamination level established by Iranian National Standard and EU commission (5μg/kg). However، the contamination levels in all wheat flour samples were higher than defined standard. The amount of Ochratoxin A in samples obtained from various producers was not statistically significant (p<0.05). It was concluded that the overall quality of trout feed produced in Chaharmahal Va Bakhtiary province were satisfactory.
خلاصه ماشینی:
"با عنایت به نتایج به دست آمده و مقایسه آن با استانداردهای داخل کشور (استاندارد ملی ایران) و خارج کشور (اتحادیه اروپا) مقادیر اکراتوکسین A موجود در نمونههای خوراک ماهی با اندازههای مختلف تولید شده در 4 کارخانه استان چهارمحال و بختیاری کمتر از حد مجاز تعریف شده (5 میکروگرم در کیلوگرم غذا) بود ولی مقدار آن در نمونههای آرد گندم موجود در کارخانجات F،K و R بالاتر از حد مجاز بوده است.
با توجه به جدول 1 اختلاف آماری معنیداری بین میزان سم در انواع غذاهای هر کارخانه وجود ندارد و البته میزان سم موجود در هر غذا (با میزان کمتر از یک میکروگرم در هر کیلوگرم) کمتر از حداکثر میزان توصیه شده توسط اتحادیه اروپا و سازمان استاندارد ایران (5 میکروگرم در هر کیلوگرم) است همچنین در مقادیر سم موجود در انواع غذاها به غیر از غذای K اختلاف آماری معنیداری بین بقیه غذاها دیده نمیشود که نتیجه کلی آن پائین بودن میزان آلودگی غذاهای تولیدی این کارخانهها و نداشتن منع مصرف برای ماهیان است ولی همانطور که دراین جدول مشاهده میشود علاوه بر اینکه اختلاف آماری معنیداری در سطح اعتماد (05/0p<) بین آرد کارخانه B با بقیه به چشم میخورد میزان سم موجود در سه مورد نیز بالاتر از مقادیر استاندارد (بیش از 5 میکروگرم در کیلوگرم غذا) به دست آمده است که نشان از آلودگی منابع اولیه گندم یا آلودگی ثانویه آن در طول فرآوری بوده است این نتیجه با نتایج بدست آمده از سایر محققین مشابه بوده و مؤید تولید سم اکراتوکسین A در غلات میباشد (Juan et al."