چکیده:
نیترات یکی از ترکیبات طعمدهنده، تثبیتکننده رنگ و مهارکننده رشد میکروارگانیسمهای بیهوازی در فرآوردههای گوشتی میباشد. میزان بالای آن در مواد غذایی موجب بیماری متهموگلوبینمیا و سرطان میشود. لذا اندازهگیری آن جهت تامین سلامت مصرفکنندگان ضروری است. از روشهای رایج اندازهگیری نیترات، روش رنگسنجی و HPLC میباشد. در اندازهگیری نیترات، کارایی، دقت، سرعت و میزان مواد مصرفی از نظر اقتصادی مهم میباشند. در این مطالعه هزینههای سرمایهگذاری اولیه، پرسنل، مواد مصرفی و وسایل غیرمصرفی در دو روش محاسبه گردیده و در نهایت ارزش خالص هزینهها (NPV: Net Present Value) برای هر کدام به دست آمد. نرخ بهره از 4 تا 30% در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد میزان سرمایهگذاری اولیه، هزینه سالیانه پرسنل و مواد مصرفی در روش رنگ سنجی به ترتیب برابر 27400000، 379080000 و 214289130 ریال و در روش HPLC بهترتیب برابر 342000000، 252720000 و 7633080 ریال برآورد گردید. میزان NPV در حداقل و حداکثر نرخ بهره در نظر گرفته شده (4 و 30%) در روش رنگ سنجی برابر 8368344000 و 2242330000 ریال و در روش HPLC برابر 4035848000 و 1207544000 ریال محاسبه شد. بنابراین روش HPLC اقتصادیتر بوده و پیشنهاد میگردد در اندازهگیری نیترات فرآوردههای گوشتی در آزمایشگاههای نظارت بر سلامت مواد غذایی از این روش استفاده گردد.
Nitrate is the one of flavors compounds، color stabilizer and inhibits the growth of anaerobic microorganisms in meat products. Its high levels in food can cause methaemoglobinaemia and is recognized as carcinogenic. Therefore، accurate determination of nitrate is crucial to ensure consumer health. Regularly، nitrate is estimated by Colorimetric and HPLC methods. For nitrate measurement، the efficiency، accuracy، speed and amount of material are important from economical point of view. In this study، the cost of initial investment، staff، consumable material and non-consumable equipments used by the two methods were calculated and finally Net Present Value (NPV) was calculated for each of them. The rate of interest was considered from 4 until 30%. The results showed that the amount of initial investment، annual cost of staff and consumable materials for Colorimetric method were 274000000، 379080000 and 214289130 Rials، respectively. These costs for HPLC method were 342000000، 252720000 and 7633080 Rials، respectively. Finally، NPV in minimum and maximum rates of interest (4 and 30%) for Colorimetric method were equal to 8368344000 and 2242330000 Rials and HPLC method were estimated at 4035848000 and 1207544000 Rials. As a result، HPLC is more economical (NPV is two times lower of Colorimetric method) and this technique could be recommended for the routine measurement of nitrate in laboratories of regulatory agencies.
خلاصه ماشینی:
"مواد و روشها در این مطالعه روش رنگ سنجی با روش HPLC طبق استاندارد ملی ایران شماره 988 (موئسسه استاندارد ملی ایران، شماره 988) در اندازهگیری نیترات فرآوردههای گوشتی مقایسه شده و مقادیر مصرف سالانه واکنشگرهای بکار رفته در دو روش با توجه به اینکه استان کرمانشاه دارای 40 کارخانه فرآوردههای گوشتی میباشد و آزمایشگاه معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه هفتهای 10 نمونه برای تعیین نیترات فرآوردهها و مطابقت آن با استانداردهای موجود اندازهگیری میکند، محاسبه شده است.
ارزیابی غلظت باقیمانده سم ارگانوفسفره دیازینون در محصولات گلخانهای با روش اسپکتروفتومتری (مطالعه موردی: قارچ خوراکی) سهیل سبحان اردکانی1، سیمین دخت صدری2*، سعید جامهبزرگی3 1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، استادیار گروه محیط زیست، همدان، ایران.
با توجه به بالا بودن غلظت باقیمانده سم دیازینون در قارچ خوراکی لزوم اندیشیدن تمهیداتی در این راستا و به ویژه آموزش کشاورزان به منظور استفاده صحیح و اصولی از نهادههای کشاورزی باعث میشود که سلامتی مصرفکنندگان این محصولات با اطمینان بیشتری تضمین شود.
استادی و همکاران (1388) در پژوهشی که با هدف اندازهگیری غلظت باقیمانده حشرهکش دیازینون در محصول خیار گلخانهای عرضه شده در میادین میوه و ترهبار شهر تهران انجام شد، نتیجه گرفتند که در 2 نمونه از 6 نمونه مورد مطالعه، میانگین غلظت باقیمانده سم دیازینون بالاتر از حداکثر مجاز تعیین شده توسط کمیسیون کدکس سازمان خوار و بار و کشاورزی ملل متحد بوده است.
Determination of pesticide residues in foods (fruits and vegetables) as a harmful risk for consumer health, Persion."