چکیده:
بیوسورفکتانتها ترکیبات آمفیپاتیکی هستند که توسط بسیاری از میکروارگانیسمها تولید میشوند و به علت ویژگیهای منحصر به فردشان طیف وسیعی از فعالیتهای بیولوژیکی را از خود نشان میدهند. هدف از این مطالعه تعیین پتانسیل آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی بیوسورفکتانتهای جدا شده از لاکتوباسیلوسپلانتاروم، لاکتوباسیلوسپنتوزوس و لاکتوباسیلوسکازئی بوده است. فعالیت آنتیاکسیدانی بیوسورفکتانت در شرایط آزمایشگاهی با استفاده از توانایی مهار رادیکالهای آزاد2,2-Diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) و هیدروکسیل و فعالیتهای ضدمیکروبی با استفاده از روش انتشار در چاهک آگار علیه باکتریهای پاتوژن مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که فعالیت مهاری DPPHو هیدروکسیل بیوسورفکتانتها در غلظت 5 میلیگرم در میلیلیتر به ترتیب 51/78-99/81 درصد و 51/69- 56/71 درصد بود و بالاترین فعالیت آنتیاکسیدانی مربوط به لاکتوباسیلوس پلانتاروم بود (05/0>P). نتایج مهار رشد میکروبی نشان داد تمامی بیوسورفاکتانتها فعالیت ضدمیکروبی بالایی داشتند و فعالیت ضدمیکروبی علیه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس (گرم مثبت) بالاتر از سایر باکتریها (گرم منفی) بود (05/0>P). فعالیت ضدمیکروبی بیوسورفاکتانتهای مختلف، اختلاف معنیداری نسبت به هم نداشتند. در مجموع بر اساس نتایج حاصله، به نظر میرسد میتوان از بیوسورفکتانتهای حاصل از لاکتوباسیلوسها بهعنوان آنتیاکسیدان و ضدمیکروب طبیعی در صنایع غذایی و دارویی استفاده نمود.
Biosurfactants are amphipathic compounds that are produced by many microorganisms and show a wide range of biological activities due to their unique characteristics. This study aimed to determine the antioxidant and antimicrobial potential of the biosurfactants isolated from Lactobacillus plantarum, Lactobacillus pentosus, and Lactobacillus casei. The antioxidant activity of biosurfactant was evaluated in vitro conditions using the ability to inhibit 2,2-Diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and hydroxyl free radicals and antimicrobial activities using the diffusion method in agar wells against pathogenic bacteria. The results showed that the inhibitory activity of DPPH and hydroxyl of biosurfactants at a concentration of 5 mg/ml was 78.51-81.99% and 69.51-71.56%, respectively, and the highest antioxidant activity was related to Lactobacillus plantarum (P<0.05). The results of inhibiting microbial growth showed that all biosurfactants had high antimicrobial activity and the antimicrobial activity against Staphylococcus aureus (gram-positive) was higher than other bacteria (gram-negative). No significant difference was observed among different biosurfactants. It seems that biosurfactants obtained from lactobacilli can be used as natural antioxidants and antimicrobials in the food and pharmaceutical industries.