چکیده:
اهمیت کتاب به عنوان عنصر لاینفک آموزش بر کسی پوشیده نیست. در این میان، کتابی مفید و موثر خواهد بود که معیار های مطلوب را داشته باشد. در این تحقیق، تلاش شده است معیار های یک کتاب خوب و جامع در رشته زبان انگلیسی در مقطع دانشگاهی، بازتعریف و ارائه گردد و به دنبال آن، کتاب های تخصصی دانشگاهی رشته زبان انگلیسی چاپ شده در انتشارات معتبر داخلی و خارجی با رجوع به معیار های موردنظر در این مطالعه، ارزیابی شود. در این راستا، از میان ناشران داخلی: سازمان سمت، دانشگاه پیام نور، خط سفید، رهنما و زبانکده، هر کدام یک عنوان کتاب و از میان ناشران خارجی، انتشارات دانشگاه آکسفورد، کیمبریج، راتلج، بلک ول و لانگ من نیز هر کدام یک عنوان کتاب انتخاب شده است؛ سپس بر اساس روش تحقیق تحلیل محتوا، کتاب های متنخب توسط 20 داور مسلط به انجام پژوهش، ارزیابی شد. روایی و پایایی ابزار تحقیق (کرسول[1]، 2007) در سطح قابل قبولی گزارش شد. بررسی و ارزیابی کتاب های موردنظر نشان داد که در مجموع، کتاب های ناشران سرشناس بین المللی در مقایسه با ناشران داخلی، با معیارهای موردنظر در این پژوهش تطابق بیشتری داشت؛ اگرچه کتاب های ناشران ایرانی، در بسیاری جهات، از جمله همخوانی با چارچوب یک کتاب خوب دانشگاهی در سطح قابل قبولی بودند، کاستی ها و نواقصی نیز در این زمینه مشاهده گردید که در بخش پایانی این تحقیق به آنها پرداخته شد. یافته های پژوهش، لزوم توجه بیشتر نویسندگان و ناشران داخلی به بهبود سطح کیفی و محتوایی کتاب های تخصصی حوزه زبان انگلیسی و پوشش کاستی های آن ها را نشان می دهد.
خلاصه ماشینی:
در این راستا، از میان ناشران داخلی: سازمان سمت، دانشگاه پیام نور، خط سفید، رهنما و زبانکده، هر کدام یک عنوان کتاب و از میان ناشران خارجی، انتشارات دانشگاه آکسفورد، کیمبریج، راتلج، بلکول و لانگمن نیز هر کدام یک عنوان کتاب انتخاب شده است؛ سپس بر اساس روش تحقیق تحلیل محتوا، کتابهای متنخب توسط 20 داور مسلط به انجام پژوهش، ارزیابی شد.
با عنایت به اهمیت تدوین و انتخاب کتاب خوب و دارای ویژگیهای لازم، به نظر میرسد که نیل به معیارهای جامع در زمینۀ ارزیابی کتاب و به دنبال آن، بررسی کتابهای زبان انگلیسی دانشگاهی بر اساس آن معیارها امری اجتنابناپذیر است.
این ضرورت، زمینۀ تهیۀ Hutchinson & Torres Haycroft O'Neill Kitao & Kitao Williams Gray McDonough, Shaw & Masuhara سیاههها و الگوهای گوناگون به منظور تدوین و ارزیابی محتوای آموزشی در چندین دهۀ گذشته را فراهم کرده است (اور، 1996؛ براون 1 ، 1995؛ سلسه مورسیا 2 ، 1991؛ شلدون 3 ، 1988؛ کانینگورث، 1995).
نظریهپردازان، محققان و کارشناسان آموزش زبان در طول چند دهۀ گذشته، مقولۀ تدوین Hyland Benesch Rights needs analysis Pawson & Tilley Tucker Davison محتوا بر اساس ملاکها و استانداردهای مختلف و ارزیابی کتاب را از زوایای گوناگون مورد مطالعه و پژوهش قرار دادهاند.
پس از اطمینان از سطح قابل قبول روایی و پایایی معیارهای موردنظر در این پژوهش، Littlejohn Mukundan Nimehchisalem Dörnyei Lincoln & Guba کتابهای منتخب بر اساس معیارهای این تحقیق توسط 20 داور (12 مرد و 8 زن) ارزیابی شد، که از این تعداد، 14 نفر دارای مدرک کارشناسی ارشد و 6 نفر دارای مدرک دکترای آموزش زبان انگلیسی بودند.
کلیدواژه ها:
کتابهای تخصصی رشتهی زبان انگلیسی
،
معیارهای کتاب خوب دانشگاهی
،
ناشران معتبر داخلی
،
ناشران معتبر خارجی