خلاصة:
پاتولین مایکوتوکسینی است که بوسیله گونههای مختلف از کپکها تولید میشود. در مطالعه حاضر 70 نمونه شامل 35 نمونه لواشک و 35 نمونه آب سیب بهطور تصادفی از فروشگاههای شهرستان شهرکرد جمع آوری و جهت بررسی حضور پاتولین به روش کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC-DAD) مطابق روش استاندارد ملی ایران مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج این این تحقیق نشان داد که پاتولین در 14 نمونه لواشک سیب (40 درصد) و 7 نمونه آب سیب (20 درصد) وجود دارد. میانگین غلظت پاتولین در نمونههای لواشک و آب سیب به ترتیب 3/26±9/34 و 7/19±26 میکروگرم در کیلوگرم بود. اگرچه غلظت میانگین پاتولین در نمونههای مورد مطالعه کمتر از حداکثر میزان مجاز ایران (50 میکروگرم در کیلوگرم) میباشد ولی غلظت پاتولین در 7/5 درصد نمونههای لواشک سیب و 9/2 درصد نمونههای آب سیب بالاتر از حداکثر مجاز اتحادیه اروپا و ایران (50 میکروگرم در کیلوگرم) بود.
Patulin is a mycotoxin produced by a variey of mold species. In this study، a total of 70 samples consisting of 35 apple leathers and 35 apple juice samples was randomly obtained from different supermarkets of Shahrekord. Using HPLC-DAD technique and in accordance with the Iranian National Standard method، the samples were analyzed for patulin contamination. According to the results، patulin was detected in 14 (40%) of apple leather and 7 (20%) of the apple juice samples. Mean values of patulin concentrations in the apple leathert and apple juice samples were estimated as 34.9± 26.3 and 26 ± 19.7 µ/kg، respectively. Although the mean concentration of patulin was lower than the Iranian/European approved limit (50 µg/kg)، patulin contamination level was found higher than the maximum approved limit in 5.7% and 2.9% of the the apple leather and apple juices samples، respectively. Therefore، to minimize the contamination of patulin in theses products، the necessary practices should be conducted.
ملخص الجهاز:
"نتایج حاصل از بررسی 60 محصول سیب تجاری در آفریقای جنوبی برای آلودگی پاتولین نشان داد که پاتولین در هیچیک از نمونهها بالاتر از 50 میکروگرم در لیتر نبوده و حداکثر سطح آلودگی مشاهده شده برابر با 45 میکروگرم در لیتر بوده است (Leggott and Shephard, 2001).
طی مطالعهای از سیلویا و همکاران (2010) 37 نمونه آب سیب تجاری عرضهشده در بازار جنوب برزیل از نظر میزان پاتولین به روش HPLC مورد بررسی قرار گرفت که فقط در سه نمونه غلظت پاتولین بیشتر از سطح مجاز ( 50 میکرو گرم در لیتر) سازمان بهداشت جهانی بوده است (Silvia et al.
نتایج حاصل ازمطالعه نشان داد که 44 نمونه از نمونههای آب سیب (9/75 درصد) حاوی سطح پاتولین بالاتر از 10میکروگرم در لیتر وسطح پاتولین در بیش از 10 درصد از نمونه آب سیب بیشتر از 50 میکروگرم در لیتر (حد مجاز استاندارد جهانی) گزارش شده است (Karimi et al.
در این مطالعه 100 درصد نمونههای لواشک سیب حاوی پاتولین با غلظتی کمتر از 10 تا 2559 میکروگرم در کیلوگرم بوده است (Montaseri et al.
درصد و غلظت آلودگی نمونههای لواشک سیب در مطالعه حاضر کمتر از گزارش ثبت شده از منتظری و همکاران (2013) میباشد و بیانگر آن است که در طی سالهای اخیر وضعیت بهداشتی و کیفیت لواشکهای عرضه شده در بازار مصرف ایران تا حدودی بهتر شده است با این وجود همچنان کیفیت لواشکهای عرضه شده در بازار مصرف ایران از نظر حضور پاتولین نامناسب است."