خلاصة:
کپک آبی (عامل Penicillium expansum)، یکی از مهمترین بیماریهای پس از برداشت میوه سیب در نظر گرفته میشود. از این رو کارایی غلظتهای مختلف عصاره متانولی آویشن شیرازی بهمنظور کنترل بیماری و تاثیر آن بر القای برخی از واکنشهای دفاعی بافت میوه مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه، تاثیر عصاره متانولی آویشن شیرازی در شرایط آزمایشگاه بر جوانهزنی اسپور و رشد پرگنه کپک بررسی شد و میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز و فنل کل در بافت میوه به روش رنگسنجی صورت گرفت. نتایج نشان داد که عصاره آویشن شیرازی بر قارچ پنیسیلیوم اِکسپنسوم فعالیت ممانعتی داشته و اضافه نمودن عصاره در غلظتهای 20-8 میلیگرم/ میلیلیتر جوانهزنی اسپور و رشد پرگنه قارچ را بهترتیب بهمیزان 33-17 و 36-24 درصد کاهش میداد. عصاره آویشن شیرازی مساحت لکه پوسیدگی را به میزان 20/61-63/23 درصد کاهش میداد و بیشترین تاثیر عصاره در غلظت 88/13 میلیگرم/ میلیلیتر مشاهده شد. در این رابطه، ارتباط بین زمان و غلظت عصاره با منطقه پوسیدگی بهصورت مدل درجه دو بهدست آمد. میوههای تیمار شده با عصاره آویشن شیرازی میزان فنل و فعالیت پراکسیدازی بیشتری نسبت به میوههای شاهد داشتند. در این رابطه، بیشترین فعالیت آنزیم پراکسیداز و فنل کل در روزهای ششم و نهم بعد از مایهزنی عامل بیماری مشاهده شد. نتایج القای مقاومت در این بررسی، پتانسیل فرآوردههای طبیعی را برای استفاده در مدیریت تلفیقی کپک آبی سیب پیشنهاد میکند.
Blue mold, caused by Penicillium expansum, is considered one of the most serious postharvest diseases of apple fruits. This study was conducted to evaluate the efficacy of thyme methanol extract to control the postharvest blue mold of apple fruit and its possible modes of action through on induction of biochemical defense mechanisms. In this study, the effect of thyme methanol extract was tested on spore germination and colony growth in vitro and peroxidase activity and total phenolic in fruit tissue were evaluated by calorimetric assay. The results showed the inhibitory activity of thyme extract on P. expansum. The extract with 8-20 µg/ml concentrations had 17-33% and 24-36% inhibition of spore germination and colony growth diameter, respectively. Thyme extract decreased blue mold area by 23.63-61.20% and the most effective extract was at 13.88 mg/ml concentration. The relationship between time and thyme extract concentration in relation to decay area was described by the quadratic model. Fruits treated with thyme extract had significantly higher phenolic content and peroxidase activity than the control fruits. The highest content of phenolic compounds and peroxidase activity were achieved in the 6th and 9th days after inoculation. The results of the induction of resistance in this study suggest that the natural products used have the potential for use in the integrated management of blue mold.