چکیده:
بیماری غذایی یکی از مشکلات جهانی بوده که اغلب خطراتی فوری و حاد ایجاد میکند. انجام مطالعات اپیدمیولوژیکی برای شناسایی منابع آلودگی، راههای انتقال و انتشار بیماری و میزان شیوع بیماریهای غذایی و روشهای پیشگیری و کنترل آنها اهمیت زیادی دارد. هدف از انجام این مطالعه بررسی اپیدمیولوژیکی بیماریهای حاد ناشی از مصرف مواد غذایی آلوده در بیمارستان امام خمینی کرمانشاه در دوره 4 ساله (١٣٨٧ تا 1390) میباشد. در این مطالعه اطلاعات 4 سال اخیر بیماریهای غذایی از 165 پرونده بیماران بستری شده استخراج گردید. برای تعیین ارتباط بین فراوانی بیماری غذایی و متغیرهای مختلف مورد بررسی از آزمون خیدو استفاده گردید. مقایسه یافتهها از نظر فصل، جنس و گروه سنی نشان داد که بیشترین فراوانی بیماریهای غذایی بهترتیب مربوط به فصل بهار، جنس مذکر و گروه سنی 15 تا 30 بود و روند فراوانی از سال 1387 تا سال 1390 افزایشی تعیین گردید. همچنین ارتباط فراوانی بیماریهای غذایی با فصول سال، ماه، جنس و گروه سنی معنیدار بود (01/0 < p). با توجه به نتایج مطالعه، لازم است سازمانهای مسئول نسبت به آموزش عمومی و افزایش میزان آگاهی مردم با استفاده از رسانههای ارتباط جمعی نظیر رادیو، تلویزیون، روزنامه و غیره در جهت تعمیق اصول بهداشت مواد غذایی اقدام لازم را به عمل آورند.
Pistachio nut as the most important agricultural export products is facing challenges trough production and conception. Toxigenic Aspergillus species are able to grow and produce dangerous mycotoxins on pistachio nut. Distribution of aflatoxin in different pistachio samples collected pre- (early splitting and healthy pistachios in orchards) and post-harvest (steps in processing plants) was evaluated. Aflatoxin B1 content of samples was quantified using ELISA. Overall, high content of aflatoxin B1 in pre-harvest was observed in early splitting pistachios which were 5 times higher than healthy ones. The mean value of aflatoxin B1 content in early splitting and healthy pistachio was 10.2 and 1.8 ng/g, respectively. In processing plant, the content of aflatoxin B1 in stained, small, floater and open shell pistachios was 21, 4, 15 and 2 times higher than unstained, large, sinker and closed shell pistachios, respectively. The presence of aflatoxin B1 in samples taken from orchards and processing plants indicates pre-harvest contamination by aflatoxin-producing fungi, which may exacerbate by inadequate post-harvest conditions. Physical properties of contaminated pistachios may be used to reduce aflatoxin levels in pistachio bulks during or after processing. ELISA, as practical, sensitive and cheap method, may apply to determine the aflatoxin content of pistachios.
خلاصه ماشینی:
"بررسی اپیدمیولوژیکی بیماریهای حاد ناشی از مصرف مواد غذایی آلوده مختلف ثبت شده در بیمارستان امام خمینی کرمانشاه در دوره ۴ ساله (٩٠-١٣٨٧) کیومرث شرفی1، مسعود مرادی1، عبداله درگاهی1، زهرا رضایی2، سروه خاموشی2، مرضیه نادری*3 1- دانشجوی دکترای تخصصی مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.
با توجه به اینکه انجام مطالعات اپیدمیولوژیکی در رابطه با بیماریهای مختلف برای شناسایی منابع آلودگی، راههای انتقال و انتشار بیماری و میزان شیوع بیماریها از جمله مسمومیتهای مختلف و روشهای پیشگیری و کنترل آنها دارای اهمیت بسیار زیادی میباشد (Ghasemi and Karami, 2009).
لذا هدف از انجام این مطالعه بررسی فراوانی بیماریهای غذایی شهر کرمانشاه در طی 4 سال اخیر (٩٠-١٣٨٧) و دستیابی به اطلاعات لازم به منظور ارائه راهکارهای مناسب جهت پیشگیری و یا کاهش میزان بروز این مسمومیت میباشد.
جدول 1- توزیع فراوانی بیماریهای غذایی ثبت شده در بیمارستان امام خمینی کرمانشاه بر حسب ماه، فصل و سال در طی سالهای 90-1387 (رجوع شود به تصویر صفحه) جدول 2- توزیع فراوانی بیماریهای غذایی ثبت شده در بیمارستان امام خمینی کرمانشاه بر حسب گروه سنی، عوامل ایجاد کننده مسمومیت غذایی و جنسیت در طی سال های 90-1387 (رجوع شود به تصویر صفحه) جدول 3- ضریب ارتباط پیرسون بین فراوانی بیماری غذایی و متغیرهای مختلف مورد بررسی (رجوع شود به تصویر صفحه) بحث و نتیجهگیری نتایج نشان داد ارتباط بروز بیماریهای غذایی با فصل معنیدار میباشد (001/0 < p)."