Abstract:
سالمونلا و اشریشیا کولای از مهمترین پاتوژنهای آلوده کننده مواد غذایی هستند. وجود این میکروارگانیسمها در مواد غذایی و ورود آنها به بدن انسان، از عوامل ایجادکننده التهاب معده و روده است. هدف از این پژوهش، بررسی میزان آلودگی سمبوسههای ارائه شده در استان سیستان و بلوچستان به سالمونلا و اشریشیا کولای و مقاومت آنتیبیوتیکی جدایهها میباشد. تعداد 104 نمونه سمبوسه شامل سمبوسههای قارچ، مرغ، گوشت و سبزی، از مناطق مختلف استان سیستان و بلوچستان به صورت تصادفی تهیه شد و در شرایط استریل به آزمایشگاه منتقل شد و نمونهها از نظر آلودگی به سالمونلا و اشریشیا کولای مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که 3/43 درصد (45 از 104) آلوده به سالمونلا و 5/12درصد (13 از 104) آلوده به اشریشیا کولای بودند. جدایههای سالمونلا بیشترین مقاومت را نسبت به آمپیسیلین (77 درصد)، امیپنم (59 درصد) و سیپروفلوکساسین (41 درصد) داشتند. در مورد اشریشیا کولای بیشترین مقاومت بهترتیب مربوط به امیپنم (77 درصد)، آمپیسیلین (46 درصد) و تتراسایکلین(38 درصد) بود. بر اساس نتایج بهدست آمده، شیوع آلودگی سالمونلا و اشریشیا کولای در سمبوسههای عرضه شده در استان سیستان و بلوچستان بالا است و آموزش کارکنان اغذیه فروشیها از نظر رعایت اصول بهداشتی در تمامی مراحل تهیه و عرضه ضروری است.
Salmonella and Escherichia coli are major food contaminants. The presence of these microorganisms in food and their entry into the human body cause gastroenteritis. This study aimed to evaluate the contamination of Salmonella and E. coli in samosas presented in Sistan and Baluchestan province and the antibiotic resistance of the isolates. A total of 104 samples, including mushroom, chicken, meat, and vegetable samosas, were randomly obtained from different regions of Sistan and Baluchestan province. The results showed that 45 (43.3%) and 13 (12.5%) were contaminated with Salmonella and E. coli, respectively. Salmonella isolates had the highest resistance to ampicillin (77%), imipenem (59%), and ciprofloxacin (41%). In the case of E. coli, the highest resistance was observed in imipenem (77%), ampicillin (46%), and tetracycline (38%). It was concluded that the prevalence of Salmonella and E. coli in samosas presented in Sistan and Baluchestan province was so high. Therefore, training food staff for observing hygienic principles in all stages is essential.