چکیده:
کمپیلوباکتر ژژونی و کولای از عوامل اسهال در انسان در سراسر جهان با منشاء مواد غذایی خصوصا گوشت محسوب میشوند. این مطالعه با هدف تعیین شیوع گونههای کمپیلوباکتر در مراحل مختلف خط کشتار گوسفندی (بعد از پوستکنی، بعد از تخلیه امعاء و احشاء و پایان مرحله کشتار) انجام شد. درمجموع 150 نمونه گوشت گوسفند (50 نمونه در هر مرحله) در مدت 16 ماه از دی ماه 1385 تا اردیبهشت 1387 جمعآوری و مورد آزمایش قرار گرفتند. در مجموع، گونههای کمپیلوباکتر از 3/11 درصد (17 مورد از 150 نمونه) لاشهها از سه مرحله جمعآوری شده، جدا گردید که از این تعداد 5/76 درصد به عنوان کمپیلوباکتر ژژونی و 1/23 درصد به عنوان کمیپلوباکترکولای متمایز شدند. گونههای کمپیلوباکتر به ترتیب از 5، 8 و 4 درصد لاشهها در مراحل بعد از پوستکنی، بعد از تخلیه امعاء و احشاء و پایان مرحله کشتار جداسازی شدند. حساسیت 17 گونه جداسازی شده با 10 آنتیبیوتیک با استفاده از روش دیسک گذاری مورد ارزیابی قرار گرفت. بیشترین مقاومت به سیپروفلوکساسین (8/58 درصد) سپس به نالیدیکسیک اسید (1/47 درصد)، تتراسیکلین (2/41 درصد)، انروفلوکساسین (4/29 درصد)، آمپی سیلین (5/23 درصد)، آموکسیسیلین (9/5 درصد) و استرپتومایسین (9/5 درصد) مشاهده شد. این مطالعه نشان داد کاربرد یک سیستم پیشگیری کننده مانند سیستم تعیین نقاط کنترل بحرانی و ارزیابی مخاطرات در کنترل آلودگی به کمپیلوباکترها در کشتارگاه های دام ضروری به نظر میرسد
Campylobacter jejuni/coli are frequent causes of diarrhea in humans worldwide originating in foods of animal origin mainly from meat. The aim of this study was to determine the prevalence of Campylobacter spp. in lamb at different stages of the slaughter line including: after-skinning, after evisceration and the end of slaughter process. A total of 150 lamb samples (50 samples per each stage) were collected over a period of 16-month between January 2006 and May 2008, and were analyzed for the presence of Campylobacter spp. According to the results, Campylobacter spp. were isolated from 11.3% (17/150) of the carcasses from the three sampling stages. Among the isolates, 76.5% were identified as C. jejuni and 23.1% as C. coli. Campylobacter spp. were isolated from 5%, 8% and 4% of carcasses during the stages of after-skinning, after-evisceration and the end of slaughter process, respectively. Antibiotics susceptibility of 17 isolates were determined for ten different antibiotics using the disk diffusion assay. Results revealed that 58/8% of the isolates were resistant to ciprofloxacin, while 47/1% of the isolates to nalidixic acid, 41/2% to tetracycline, 29/4% to enrofloxacin, 23/5% to ampicillin, 5/9% to amoxicillin, and 5/9% top streptomycine. None of the isolates was resistant to erythromycin, chloramphenicol and gentamicine. This study emphasizes the application of a preventive system such as HACCP (Hazard Analysis of Critical Control Points) for the control of Campylobacter contamination in slaughterhouse.
خلاصه ماشینی:
فراواني و مقاومت آنتي بيوتيكي گونههای کمپیلوباکتر جدا شده از مراحل مختلف خط کشتار گوسفندی امیر شاکریان1*، ابراهیم رحیمی1، سیامک کاظمی2 1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، دانشکده دامپزشکی، گروه بهداشت مواد غذایی، شهركرد، ايران.
وضعیت آلودگی لاشههای گوسفند در هر یک از مراحل کشتار نشان داد که میزان و درصد آلودگی به کمپیلوباکتر در مرحله بعد از پوست کنی، بعد از تخلیه امعاء و احشاء و بعد از مرحله شستشو به ترتیب 5 (10درصد)، 8 (16درصد) و 4 (8 درصد) بوده است (جدول1).
بخش دیگری از مطالعه Whyte و همکاران (2004) حاکی از آن است که از 31 گونه کمپیلوباکتر جداسازی شده 27 گونه کمپیلوباکترژژونی (1/87 درصد) و 4 گونه کمپیلوباکترکولای (9/12درصد) بوده است، که این بخش ازمطالعه همخوانی با مطالعه حاضر دارد.
درمقابل Zweifel و همکاران (2004) درمطالعهای بر روی 653 نمونه لاشه گوسفند تعداد نمونههای آلوده به گونههای کمپیلوباکتر 114 نمونه (5/17 درصد) بوده است که درمقایسه با نتایج مطالعه حاضر وضعیت آلودگی بالاتری را نشان میدهد.
در این مطالعه از 114 کمپیلوباکتر جداسازی شده 64 نمونه (9/64 درصد) از گونه کمپیلوباکترژژونی و 40 نمونه (1/35 درصد) از گونه کمپیلوباکتر کولای بوده است.
نسبت گونههای کمپیلوباکترژژونی و کمپیلوباکتر کولای جدا شده در مطالعه حاضر با مطالعات مشابه، همخوانی دارد (Pezzotti et al.
مقاومت بالای گونه های کمپیلوباکتر به سیپروفلوکساسین، نالیدیکسیک اسید و تتراسایکلین مشاهده شده در این مطالعه با مطالعات مشابه همراه است (Yildirim et al.
Antimicrobial resistance among Campylobacter jejuni isolated from raw poultry meat at retail level in Denmark.
Antimicrobial-resistant Campylobacter species from retail raw meats.
Prevalence and antimicrobial resistance of Campylobacter isolated from retail raw chicken and beef meat, Tehran, Iran.