Abstract:
یکی از موادی که در سال های اخیر در صنایع دارویی و شیرخشک نوزاد مورد توجه قرار گرفته است، پودر آب پنیر می باشد.هدف از این پژوهش بررسی میزان کاهش آفلاتوکسین (M1(AFM1 طی فرایند تولید پودر آب پنیر ملح زدایی شده (Demineralized Whey Powder 90- DWP 90) از آب پنیر شیرین بود. بدین منظور 36 نمونه از مراحل مختلف تولید جمع آوری شد که شامل نمونه های آب پنیر شیرین (12 نمونه)، نمونه آب پنیرهای ملح زدایی شده (12 نمونه) و نمونه های DWP-90 (12 نمونه) بودند. این نمونه ها از کارخانه پودر شیر مشهد (Nutricia-MMP) طی مدت یک سال (1391 تا 1392) جمع آوری شدند. میزان AFM1 با تکنیک کروماتوگرافی مایع با عملکرد فشار بالا (HPLC) تعیین گردید. براساس این نتایج AFM1 در 100٪ نمونه ها وجود داشته اما میزان آن در همه نمونه ها کمتر از حد بیشینه تعریف شده توسط استاندارد ملی ایران به شماره 5925 (ppt100 برای آب پنیر و ppt1000 برای پودر آب پنیر) بود. میانگین مقدار AFM1 در آب پنیر شیرین ( ppt 32/5) و پودر آب پنیر ملح زدایی شده( ppt 45/8) کمتر از حد بیشینه تعریف شده در استانداردهای کدکس و اروپا (EC 1881/2006) برای شیر خام (ppt 50) بود. با توجه به درصد ماده خشک (TS) آب پنیر شیرین (6%±0/1) و درصد ماده خشک (DWP- 90 (97% و همچنین مقادیر AFM 1 در بین این نمونه ها، به طور میانگین حدود 91 ٪ کاهش AFM 1، طی فرایند تولید DWP- 90 مشاهده شد.
Demineralized whey powder is one of the materials which isused in medical and infant milk powder industries recently. The aim of this study was to evaluate theratio of aflatoxin M1 (AFM1) detoxification in 90% demineralized whey powder (DWP-90)، produced from sweet whey. For this purpose، 36 samples gathered from different steps of production line including Sweet whey (12 sample)، demineralized whey (12 sample) and DWP-90 (12 sample). The samples gathered from Nutricia-MMP factory during one year (from 2012 to 2013). AFM1 detected by High performance liquid chromatography (HPLC) method. Based on results، AFM1 was found in 100% of the samples but the concentration of AFM1 in all samples was less than maximum limit defined by Iranian national standards، No 5925 (100ppt for wheyand 1000ppt for whey powder). The Average amount of AFM1 in sweet whey (32.5ppt) and DWP-90 (45.8ppt) was less than maximum limit in CODEX and EC 1881/2006، defined for raw milk (50ppt). Considering total solid in sweet whey (6%±0.1) and DWP-90 (٪97) and concentration of AFM1 in these samples، about 91% reduction was found in concentration of AFM1during DWP-90 production.
Machine summary:
"با توجه به توضیح فوق و احتمال اتصال AFM1 در شبکه پلی استایرنی، هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر احتمالی استفاده از ستونهای تبادل یونی بر میزان AFM1 نمونههای آب پنیر شیرین مورد استفاده در تولید پودر آب پنیر ملحزدایی شده بود.
به عنوان مثال در مرحله ملحزدایی در ستونهای تبادل یونی میزان ماده خشک از 6 به 1/4 درصد کاهش مییابد که به نوبه خود میتواند منجر به کاهش غلظت AFM1 شود اما این اثر نسبت به تاثیر ستون در جذب AFM1 بسیار کمتر است و در ستون علاوه بر کاهش ماده خشک، جذب AFM1 توسط رزین به صورت فعالی صورت میگیرد.
در فرایند تولید، حداکثر دمای اعمال شده بر ماده اولیه طی فرایند تولید، کمتر از دمای استریلیزاسیون میباشد (90 درجه سلسیوس به مدت کمتر از 15 ثانیه در اواپراتورها)، علاوه بر این pH در ستون کاتیونی تا حدود 5- 5/5 کاهش مییابد اما بعد از ورود آب پنیر به ستون آنیونی (انتهای مرحله ملحزدایی)، pH تا 8/6 افزایش یافته و در پودر نهایی میزان pH به حدود 9/6 میرسد که بیانگر آن است که این مایکوتوکسین نمیتواند تحت تاثیر این شرایط محیطی قرار گرفته و تخریب گردد (Laciakova, 2008; Diener, 1966) و لذا رزینهای به کار گرفته شده در ستونهای کاتیونی و آنیونی مهمترین دلیل کاهش AFM1 در این فرایند تلقی میشود."