Abstract:
رنگهای خوراکی به موادی گفته میشود که در صورت افزودنشان به غذا و نوشیدنیها باعث انتقال رنگ به آنها میشود. اکثر این رنگها از نظر مصرف در غذای انسان قابلقبول نبوده و زمینهساز بیماریهای مختلفی ازجمله بیماریهای گوارشی، مسمومیتهای کلیوی، کبدی و خونی میشود. هدف از این تحقیق، تعیین کارایی آلومینای اصلاحشده با سدیم دودسیل سولفات در حذف رنگ تارترازین از محیطهای آبی است. در این کار پژوهشی اثر پارامترهای موثر ازجمله غلظت اولیه رنگ تارترازین، زمان، pH، مقدار دز آلومینا و سدیم دودسیل سولفات بهمنظور دست یافتن به شرایط بهینه حذف رنگ بررسی شد. همچنین رفتار جذب رنگزا توسط ایزو ترمهای فروندلیچ و لانگمویر، مورد ارزیابی قرار گرفت. بیشترین کارایی حذف رنگ تارترازین از محلول در pH بهینه 2، مقدار جاذب 5/ 1 گرم بر لیتر، مدتزمان 16 دقیقه و مقدار سدیم دودسیل سولفات 04/ 0 گرم بر لیتر حاصل شد که برای غلظت رنگزا 5 میلیگرم بر لیتر حدود 13/94 درصد بهدست آمد. نتایج نشان داد که جذب رنگ تارترازین از ایزوترم لانگمویر پیروی میکند (9867/ 0= R2). نتایج حاصل از مطالعات ترمودینامیکی نظیر انرژی آزاد گیبس kj/mol) 5/728-(، آنتالپی kj/mol) 85/86-) و آنتروپی(j/mol.K 271/102-) نیز مشخص ساخت که فرآیند جذب، گرمازا است. نتایج این مطالعه نشان داد که آلومینای اصلاحشده با سدیم دودسیل سولفات قابلیت نسبتا خوبی در حذف رنگ تارترازین از محیطهای آبی دارد. لذا استفاده از این تکنیک جهت حذف آلایندههای رنگی از محیطهای آبی پیشنهاد میگردد.
Edible colors are materials which in the case of adding to food and drinks cause transferring color to them. Most of these colors are not acceptable in terms of applying in human food and underlies various diseases like gastrointestinal disorders, renal, liver and blood toxicity. The goal of this study was investigating the efficiency of improved alumina by sodium dodecyl sulfate (SDS) in eliminating Tartrazine from aqueous environments. In this research, the impact of effective parameters such as initial concentration of Tartrazine, time, pH, alumina dose and SDS value were studied in order to approach an optimal condition for eliminating the color. Also, absorption behavior was evaluated by Freundlich and Langmuir isotherms. The highest efficiency of Tartrazine elimination in the solution resulted in optimal pH of 2, the amount of adsorbent 1.5 g/L, 16 min duration and value 0.04 SDS g/l which was obtained for dye concentration 5 mg/L about 94.13%. Also, results suggested that Tartrazine absorption follows Langmuir isotherm (R2 = 0.9867). Obtained results from thermodynamic studies such as Gibbs free energy (-5.728 Kj/mol) and enthalpy (-85.86 Kj/mol) and entropy (-271.102 J/mol.K) also suggested that the absorption process was exothermic. The results of this research suggested that improved alumina by sodium dodecyl sulfate had a relative good capability in Tartrazine elimination from aqueous environments. Thus