Skip to main content
فهرست مقالات

بررسی مطالعات انجام شده در زمینه آلودگی مواد غذایی با منشاء دامی به باکتری های بیماری زا در ایران؛ بخش اول: شیر و فرآورده های آن مقاله

نویسنده:

چکیده:

در این مطالعه وضعیت آلودگی شیر و فرآوردهای آن به باکتری‌های بیماری‌زا در ایران مورد مطالعه قرار گرفته است. در مواردی بررسی‌های مقطعی نسبتا زیادی انجام گرفته است اما در مورد برخی از باکتری‌های بیماری‌زا یا اصلا مطالعه‌ای وجود ندارد یا بررسی‌ها کافی نیست. این در حالی است که لازمه مطالعات اپیدمیولوژیک و تجربی وجود اطلاعاتی است که از بررسی‌های مقطعی حاصل می‌شود. به طور کلی می‌توان گفت آلودگی شیر به باکتری‌های بیماری‌زا در کشور به مرور زمان و در اثر به کارگیری روش‌های مناسب تولید و آگاهی تولیدکنندکان در حال کاهش بوده است ولی از طرفی استفاده از روش‌های نوین تشخیص و جستجوی باکتری‌ها موجب تشخیص دقیق‌تر و در نتیجه بیشتر باکتری‌ها گردیده است. لذا استمرار منظم بررسی‌های مقطعی همراه با بکارگیری روش‌های دقیق، حساس و مناسب نمونه‌برداری و جستجو و شمارش باکتری‌ها ضرورتی است که صرف‌نظر از آگاهی به وضعیت شیر و فرآورده‌های آن از نظر آلودگی به باکتری‌های عامل بیماری بتوان تدابیر موثری در جهت پیشگیری، کاهش یا عدم آلودگی اتخاذ نمود.

In this study contamination of milk and dairy products with pathogenic bacteria in Iran has been reviewed. There are many surveys in some cases, while there is no information about some pathogenic bacteria in milk or very few data is available. It should be point out that the results come from the cross sectional surveys are needed for further epidemiological and experimental studies. In general the contamination of milk and dairy products has decreased in the course of time as the production methods and producer’s knowledge increased. On the other hand application of new and precise methods of detection and investigation of bacteria lead to excess detection of pathogenic microorganisms in milk. Therefore regular continuation of cross sectional studies along with using precise and sensitive methods of sampling and analysis of bacteria are necessitated. Besides making available of needed data about the contamination of milk and milk products with pathogenic bacteria, this information make enable to adopt the effective preventive precautions for elimination or reduction of contamination.

خلاصه ماشینی:

"بررسی مطالعات انجام شده در زمینه آلودگی مواد غذایی با منشاء دامی به باکتری‌های بیماری‌زا در ایران؛ بخش اول: شیر و فرآورده های آن سید شهرام شکرفروش1*، گیتی کریم2، سید مهدی رضوی روحانی3، سید محمد مهدی کیایی2، نوردهر رکنی2، مریم عباس والی4 1- استاد دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز و عضو فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران. جدول 2- تحقیقات انجام شده در مورد میزان فراوانی آلودگی شیر و فرآورده‌های شیری به بروسلا فرآورده فراوانی (درصد) منطقه سال توضیحات منبع شیر خام 13/1 تهران 1364 آزمایش حلقه شیر Shirazi, 1987 12 اهواز 1370 آزمایش حلقه شیر Ghazaei Niazi, 1991 1/6 ایلام 1379 جداسازی باکتری Shidfar et al. جدول 3- تحقیقات انجام شده در مورد میزان فراوانی آلودگی شیر و فرآورده‌های شیری به اشریشیا کلی فرآورده فراوانی (درصد) منطقه سال توضیحات منبع شیر پاستوریزه 1/12 مشهد 1383 Taveeghi and Mohsenzadeh, 2004 3/4 تهران 1386 آلودگی بیشتر در فصول گرم Poosti et al. جدول 5- تحقیقات انجام شده در مورد میزان فراوانی آلودگی شیر و فرآورده‌های شیری به سالمونلا فرآورده فراوانی (درصد) منطقه سال توضیحات منبع شیر خام صفر ارومیه 1368 کشت شیر خام گاو و گاومیش Tavassoli, 1989 15 ارومیه 1389 شیر خام به روش PCR Yazdanmehr, 2010 6/26 مشهد 1391 شیر خام به روش PCR Afsharinik et al. جدول 6- تحقیقات انجام شده در مورد میزان فراوانی آلودگی فرآورده‌های شیری به استافیلوکوکوس ارئوس فرآورده فراوانی (درصد) منطقه سال توضیحات منبع خامه 88 شیراز 1365 شیرینی خامه ای Mazinani, 1986 72 تهران 1366 شیرینی خامه ای Saghiri, 1987 62 تهران 1366 خامه و شیرینی خامه ای Nasiri Moghaddam, 1995 صفر تهران 1379 خامه پاستوریزه Gerayeli, 2000 9/30 تهران 1383 شیرینی خامه ای Mohammadi et al."

کلیدواژه ها:

باکتری‌های بیماری‌زا ، فرآورده‌های شیر ، شیر

Milk ، Foodborne bacteria ، Dairy products

کلید واژه های ماشینی:

شیر ، آلودگی ، پنیر ، International Congress Food Hygiene ، باکتری ، آلودگی شیر ، National Congress Food Hygiene Safety ، Iran ، بررسی میزان آلودگی پنیرهای محلی ، شیر خام


برای مشاهده محتوای مقاله لازم است ورود پایگاه شوید. در صورتی که عضو نیستید از قسمت عضویت اقدام فرمایید.

تحتاج دخول لعرض محتوى المقالة. إذا لم تكن عضوًا ، فتابع من الجزء الاشتراک.
إن كنت لا تقدر علی شراء الاشتراك عبرPayPal أو بطاقة VISA، الرجاء ارسال رقم هاتفك المحمول إلی مدير الموقع عبر credit@noormags.ir.

You need Sign in to view the content of the article. If you are not a member, proceed from part Membership.
If you fail to purchase subscription via PayPal or VISA Card, please send your mobile number to the Website Administrator via credit@noormags.ir.