چکیده:
این مطالعه بهمنظور بررسی اثر ضدباکتریایی عصارههای اسفند، رزماری و برگ بو علیه باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیا کولای انجام شد. برای این منظور، استخراج عصاره گیاهان ذکر شده با استفاده از دستگاه مافوقصوت و استفاده از حلالهای آبی، هیدروالکلی، الکلی و کلروفرم انجام گردید. جهت بررسی فعالیت ضدمیکروبی عصارهها از روش میکرودایلوشن براث استفاده گردید و نتایج به دو صورت «حداقل غلظت مهارکنندگی» و «حداقل غلظت کشندگی» مورد ارزیابی قرار گرفتند. براساس نتایج مطالعه، تمامی عصارههای بهدست آمده دارای فعالیت ضدمیکروبی در مقابل باکتریهای مذکور بودند. در این میان عصاره الکلی دارای بیشترین اثر ضدمیکروبی بود. با مقایسه نتایج حاصل از اثرات ضدمیکروبی رزماری، اسفند و برگبو، هر سه گیاه دارای اثر بازدارندگی یکسانی در رقت 25/6% علیه باکتری اشریشیا کولای بودند. در مورد باکتری استافیلوکوکوس اورئوس عصاره الکلی و آبی اسفند بیشترین اثرکشندگی را در رقت 25/6% داشت. طبق یافتههای مطالعه میتوان به این نتیجه رسید که استفاده از امواج مافوقصوت، روشی سریع، موثر و اقتصادی برای عصارهگیری از اجزای گیاهی میباشد. بهعلاوه، از میان حلالهای آبی، هیدروالکلی، الکلی و کلروفرم، حلال الکلی جهت استخراج عوامل ضدمیکروبی موجود در گیاهان مناسبتر است.
The present study was aimed to investigate the antibacterial activities of the Laurus nobilis,Peganumharmala and rosemary extracts against Staphylococcus aureus and Escherichia coli. Thus, the ultrasonic extracts were performed using the aqueous, ethanol, hydro-alcoholic or chloroform phases. The microdilution technique was used to evaluate the antibacterial activities which was finally reported as the MIC and MBC values. All the extracts showed the antibacterial activities against the bacteria at the concentration of 6.25%. However, the metalonic extract exert a maximum antibacterial activity. The extract of three plants revealed the same antibacterial activity against E. coli, but the ethanoloic extract from P. harmala showed a maximum antibacterial activity against S. aureus at the concentration of 6.25%. Results of the current study showed the similar antibacterial activities of the extracts against E. coli; meanwhile, the maximum antibacterial effect on S. aureus was observed by applying alcohol or water as a solvent. In general, this paper proposed that ultrasound assisted extraction was quick and cost effective approach to extract the plants. In addition, ethanolic solvent was found as the best selection among the aqueous, hydro-alcoholic or chloroform solvents.
خلاصه ماشینی:
"با مقایسه نتایج حاصل از اثرات ضدمیکروبی رزماری، اسفند و برگبو، هر سه گیاه دارای اثر بازدارندگی یکسانی در رقت 25/6% علیه باکتری اشریشیا کولای بودند.
در این مطالعه، اثر ضدباکتری عصاره اسفند، رزماری و برگبو علیه استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیا کولای با استفاده از امواج مافوقصوت توسط حلالهای آبی، هیدروالکلی، الکلی و کلروفرم انجام شدهاست تا در نهایت ماده با خاصیت ضدمیکروبی بالاتر و حلال مناسبتر معرفی شود.
با بررسی اولیه جدول (1) مشاهده میشود که عصاره گیاه اسفند استخراج شده توسط حلالهای مختلف دارای خاصیت ضدمیکروبی بودند و بنابه نوع حلال، درجههای رقیقسازی 25/6 و 5/12% بیشترین تأثیر را داشتند.
جدول (2)- حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی عصاره استخراجی از رزماری باکتری حلال آزمون رقت (درصد) 100 50 25 5/12 25/6 12/3 عصاره استخراج شده از برگبو توسط حلال اتانول در حداقل درجه مهارکنندگی 25/6% رشد اشریشیا کولای را متوقف نمود (جدول 3)؛ عصارههای استخراج شده توسط حلالهای دیگر فقط در غلظت 5/12% دارای اثر بازدارندگی بر روی اشریشیا کولای بودند.
این مطالعه بهمنظور بررسی اثر ضدباکتریایی عصاره اسفند، رزماری و برگبوی استخراج شده با استفاده از روش مافوقصوت با کمک حلالهای آبی، هیدروالکلی، الکلی و کلروفرم علیه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیا کولای انجام شد.
از سوی دیگر، نتایج این تحقیق نشان داد که اثر بازدارندگی عصاره الکلی هر سه گیاه علیه باکتری اشریشیا کولای یکسان بود؛ درحالیکه، در مورد استافیلوکوکوس اورئوس، عصاره الکلی و آبی اسفند بیشترین اثرکشندگی را داشت.
با مقایسه نتایج حاصل از اثرات ضدمیکروبی رزماری، اسفند و برگبو، هر سه گیاه دارای اثر بازدارندگی یکسان در رقت 25/6% علیه باکتری اشریشیا کولای بودند."