چکیده:
سویههای مولّد انتروتوکسین استافیلوکوکوس اورئوس از طریق خوردن فرآوردههای شیری آلوده باعث بروز تعدادی از مسمومیتهای غذایی میشوند. اسانس آویشن شیرازی شامل ترکیباتی است که ویژگیهای ضدباکتریایی و ضدقارچی دارند. بنابراین مطالعه حاضر بهمنظور تعیین حداقل غلظت مهارکننده اسانس آویشن شیرازی علیه استافیلوکوکوس اورئوس جداشده از شیرخام صورت پذیرفت. در مرحله اول اسانس گیاه استخراج و توسط کراماتوگراف و کراماتوگراف متصل به طیفسنج جرمی مورد بررسی قرار گرفت، در ادامه 84 نمونه شیرخام از یک گاوداری در شهر سمنان جهت حضور استافیلوکوکوس اورئوس مورد بررسی قرار گرفت. چهارده جدایه استافیلوکوکوس اورئوس از نمونهها جدا شد. ترکیب شیمیایی اسانس آویشن شیرازی توسط کراماتوگرافی گازی/ اسپکترومتری بررسی شد. مجموع 25 ترکیب که 59/ 98 درصد اسانس را تشکیل میدادند شناسایی شدند: کارواکرول (53/ 50%)، تیمول (7/ 14%)، پاراسیمن (9/ 7%)، کارواکریل استات (85/ 3%) و ترانس کاریوفیلین (4/ 3%). غلظت مهارکننده اسانس آویشن شیرازی علیه تمام استافیلوکوکوس اورئوسهای جداشده از طریق روش براث میکرودایلوشن با دامنهای از 0001/ 0 تا 004/ 0 تعیین شد. بنابراین نتایج نشان داد که اسانس آویشن شیرازی دارای اثرات ضدباکتریایی علیه استافیلوکوکوس اورئوس جداشده از شیرخام میباشد.
Staphylococcus aurous strains produced enterotoxin can cause some food poisonings with consumption of contaminated dairy products. Essential oil of Zataria multiflora Bioss. Contains components with antibacterial and antifungal properties. Therefore, the present study was conducted to determine the minimum inhibitory concentration of Z. multiflora Boiss. EO against Staphylococcus aureus isolated from raw milk. Extraction and gas Isolation of the plant Boiss. EO was provided and analyzed by Chromatography/mass spectrometry. A total of 84 samples of raw milk from a dairy farm in Semnan were analyzed for the presence of S. aureus. There were 14 S. aureus isolated from these samples. The chemical composition of hydrodistilled EO of Z. multiflora Boiss was analyzed by Chromatography/mass spectrometry. A total of 25 compounds representing 98.59% of the oil were identified: carvacrol (50.53%), thymol (14.7%), p-cymene (7.9%), Carvacryl acetate (3.85%) and Trans-caryophyllene (3.4%). The MIC of Z. multiflora Boiss. EO against all of S. aureus isolates was determined using broth microdilution method and was 0.0001. Therefore results here show that the EO and methanol extract ofZ. multiflora Boiss possess antibacterial activity on S. aureus isolated from raw milk.