چکیده:
ماهی و میگو منابع بسیار خوبی از مواد مغذی مانند اسیدهای چرب امگا 3، ویتامین D و پروتئین هستند، لذا بخش مهمی از رژیم غذایی مردم را تشکیل میدهند؛ با این حال، موادغذایی دریایی میتوانند مخاطراتی را برای مصرفکنندگان به همراه داشته باشند، لذا هدف از مطالعه حاضر تعیین شیوع انواع ویبریو در ماهی و میگوهای صید شده در شهرستان قشم، ایران میباشد. در این مطالعه تعداد 250 عدد نمونه از هر نمونه 50 عدد، شامل ماهی شوریده، حلواسفید، شیرماهی، کفشکماهی و میگو از ساحل شهرستان قشم به صورت تصادفی برداشت و به آزمایشگاه بهداشت مواد غذایی دانشگاه آزاد شهرکرد منتقل شدند. نمونهها مطابق روش استاندارد جستجوی گونههای ویبریو مورد آزمایش قرار گرفتند. از نرمافزار اماری SPSS نسخه 23 و از آزمون آماری کایاسکوئر جهت آنالیز دادهها استفاده شد. حد معنیداری بودن در این مطالعه (P<00/05) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که بیشترین آلودگی در بین ویبرویوها مربوط به پاراهمولیتیکوس با 74 درصد آلودگی و کمترین میزان آلودگی مربوط آلژینولیتیکوس با 14 درصد آلودگی بود. میزان آلودگی ماهی شوریده، حلواسفید، شیرماهی، کفشک ماهی و میگو به ترتیب 30، 16، 6، 24 و 23 درصد بود. در این بررسی، احتمال خطر حاصل از مصرف فرآوردههای خام، نیمه پخته و یا خوب طبخنشده محرز است. بنابراین توجه به رعایت اصول بهداشتی بعد از صید یعنی، منجمد کردن تا زمان مصرف و پخت کافی محصول مهم است.
Fish and shrimp are very good sources of nutrients such as omega-3 fatty acids, vitamin D, and protein, so they form an important part of people's diet; However, seafood can bring risks for consumers, so the purpose of this study is to investigate the prevalence of Vibrio types in fish and shrimps caught in Qeshm city, Iran. In this study, 250 samples, 50 of each sample, including salted fish, Halvasfid, milkfish, shoe fish, and shrimp, were randomly taken from the beach of Qeshm City and transferred to the food hygiene laboratory of Shahrekord Azad University. The samples were tested according to the standard method of searching for Vibrio species. SPSS version 23 statistical software and chi-square statistical test were used for data analysis. The limit of significance in this study was considered (PVibrio was related to parahaemolyticus with 74% of contamination and the lowest level of contamination was related to alginolyticus with 14% of contamination. The contamination rate of salted fish, Halvasfid, milkfish, shoe fish, and shrimp were 30, 16, 6, 24, and 23% respectively. In this study, the risk of consuming raw, half-cooked, or undercooked products is clear. Therefore, it is important to pay attention to the hygiene principles after catching, i.e., freezing until the time of consumption and adequate cooking of the product.