خلاصة:
مقدمه: گیاهان منبع غنی از ترکیبات فنلی (اسیدهای فنلی، فلاونوئیدها و تاننها) هستند که مهمترین آنتیاکسیدانهای طبیعی به شمار میآیند. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر دو شیوه استخراج با فراصوت اعم از پروب و حمام، بر میزان استخراج ترکیبهای فنولی، فلاونوئیدی و قدرت مهار رادیکالهای آزاد DPPH از میوه سنجد زینتیبا استفاده از سه حلال استخراجی آب، متانول80% و اتانول70% بود.
مواد و روشها: در دو روش حمامو پروب فراصوت از سه حلال مختلف آب، متانول80% و اتانول 70% در زمانهای مختلف 30، 60، 90 دقیقه ( برای حمام اولتراسوند) و 5، 10، 20 دقیقه (برای پروب اولتراسوند) استفاده شد و در نهایت میزان کل ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی عصارهها به ترتیب با روش فولین سیوکالتیو و روش رنگ سنجی آلومینیوم کلرید تعیین شدند. یافتهها: براساس نتایج، در روش استخراج با پروب فراصوت، حلال اتانول70% و زمان 20 دقیقه بیشترین میزان ترکیبهای فنولی (05/ 0 ±8/ 13 میلی گرم معادل اسید گالیک به گرم نمونه خشک) و قدرت مهار کنندگی رادیکالهای آزاد(DPPH (98/94% را نشان داد. در روش استخراج به کمک حمام فراصوت حلال اتانول 70% در زمان 90 دقیقه بالاترین میزان ترکیبهای فنولی (057/ 0±82/ 15 میلی گرممعادل اسید گالیک به گرم نمونه خشک) و فلاونوئیدی (110/ 0±09/ 7 میلی گرم معادل کوئرستین به گرم نمونه خشک) را استخراج کرد. نتیجه گیری: نتایج این تحقیق نشان داد که استخراج به کمک پروب و حمام فراصوت تاثیر متفاوتی در میزان استخراج ترکیبات زیست فعال گیاه سنجد زینتی داشت. در هر روش استخراج، میزان استخراج ترکیبات زیست فعال بسته به نوع حلال متفاوت بود و در تمامی روشهای استخراج حلال اتانول 70% بهترین حلال برای استخراج ترکیبات مورد نظر بود.
Plants are rich source of phenolic compounds (phenolic acids, flavonoids and
tannins) that are natural antioxidants. The purpose of the present study was to use two
ultrasonic methods including probe and bath for the extraction of phenolic compounds and
flavonoids from autumn olive and
evaluate the ability of the extracts to scavenge DPPH free
radical
using three extraction solvents consisting of water, 80% methanol and 70% ethanol.
Materials and Methods:
Water, 80% methanol and 70% ethanol were used as extracting
solvents and the effect of different extraction periods (30, 60 and 90 min) for bath method and
5, 10 and 20 min for probe method were evaluated on the extraction of phenolic compounds.
Results:
The results showed that in the probe method of ultrasonic, the highest phenolic
compounds (13.8 ± 0.05 milligrams gallic acid/ g dried sample) and DPPH radical scavenging
activity (98.94%) were obtained using70% ethanol as solvent within 20 minutes of extraction
period. In the ultra sound bath, the highest extraction rate of phenolic compounds (15.82 ±
0.057mg gallic acid equivalent/ g dry sample) and flavonoids (7.09 ± 0. 110 mg of quercetin
per gram of dry sample) were obtained by the application of 70% ethanol within 90 minutes.
Conclusion:
The results indicated that the probe and bath methods of ultrasound had different
effects on extraction of bioactive compounds from autumn olive. In each extraction method,
the rate of extraction of phenolic compounds and flavonoids were solvent dependent and in all
the extraction method, 70% ethanol showed the best effect as extracting solvent