چکیده:
مقدمه: گوشت منبع اصلی تأمین پروتئین حیوانی مورد نیاز بدن انسان است. گوشت مرغ مصرف بالایی در جوامع بشری دارد و تازگی مهمترین مشخصه کیفی گوشت مرغ محسوب میشود. با توجه به اهمیت تشخیص گوشت مرغ تازه از نوع منجمد یخ زدایی شده در بازار، به دستگاهی نیاز است که بتواند گوشت مرغ تازه از نوع منجمد یخزدایی شده و به نوعی تقلب و فساد را تشخیص دهد. مواد و روشها: در این پژوهش، یک سامانهی قابل حمل ماشین بویایی بر پایه هشت حسگر نیمههادی اکسـید فلـزی برای تشخیص گوشت مرغ تازه از نوع منجمد یخزدایی شده مورد بررسی قرار گرفت. برای هر آزمایش مقدار 10 گرم گوشت مورد آزمایش قرار گرفت. دادههای حاصل از حسگرها، پس از پیش پردازش توسط روشهای PCA و الگوریتم K نزدیکترین همسایه (KNN) مورد تحلیل قرار گرفت. یافتهها: بر اساس نتایج روشهای PCA و الگوریتم K نزدیکترین همسایه (KNN)، سامانه ماشین بویایی عملکرد مناسبی برای بررسی تازگی گوشت مرغ داشت. همچنین نتایج نمودارهای رادار و لودینگ نشان داد که بوی گوشت مرغ بیشترین و کمترین تأثیر را به ترتیب بر روی حسگر MQ136 و حسگر TGS822 داشت. نتیجهگیری: سامانه ماشین بویایی روشی بسیار مؤثر برای شناسایی تازگی گوشت مرغ میباشد که دلیل اصلی آن میتنی بر سرعت، هزینه کم و قابل اطمینان بودن حسگرها است.
Introduction: Meat is one of the main sources of animal protein that is required and used for human consumption. Chicken meat due to the availability and economic reasons has high consumption in human societies and freshness is the most important qualitative feature of chicken meat. A device is required and necessary for detection of fresh-chilled chicken meat from frozen-thawed ones. Materials and Methods: In this research, a portable olfactory machine based on eight semiconductor metal oxide sensors was used for detecting the freshness of chicken meat. Ten grams of meat was uesd for each test followed by preprocessing and the data were analyzed by PCA and KNN methods. Results: Based on the results of PCA and KNN analysis, the freshness of chicken meat was detected with high accuracy by e-nose system. The loading and radar charts showed that the odor of chicken meat had the highest and lowest impact on the MQ136 and the TGS822 sensors, respectively. Conclusion: The olfactory machine system is a very effective way to identify the freshness of chicken meat, which is based on the speed, low cost and reliability of the sensors.