خلاصة:
مقدمه: شکرخام، کریستال ساکارزی است که به وسیله لایه نازکی از شربت که درجه خلوص پایینی دارد محصور شده است. شکرخام نیشکری به عنوان پرمصرفترین ماده اولیه در صنعت قند و شکر از اهمیت بسزائی برخوردار می باشد. هدف از این پژوهش بررسی و مقایسه کیفی شکرهای خام نیشکری موجود در بازار صنعت قند کشور به منظور تاثیر در عملکرد و کنترل فرایند تصفیه بود. مواد و روش ها: این تحقیق به بررسی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی همچون میزان ساکارز، خاکستر، اینورت، شدت رنگ، pH، ضریب شکست، نشاسته و دکستران شکرهای خام مختلف داخلی و وارداتی میپردازد. لازم به ذکر است که در این پژوهش برای اولین بار در کشور میزان دکستران در نمونههای مختلف شکرخام نیشکری موجود در ایران تعیین گردید. یافته ها: نتایج آزمایش بیانگر این بود که نمونههای شکرخام وارداتی دارای درصد ساکارز بالاتر، اما میزان اینورت، رنگ، خاکستر و دکستران پایینتری نسبت به نمونههای داخلی بودند که میتواند بخش قابل توجهی از هزینههای تصفیه را کاهش داده و شکر سفیدی با کیفیت بالاتر به وجود آورد ولی میزان نشاسته در نمونههای وارداتی به غیر از نمونه برزیلی A و برزیلی E بالاتر از نمونههای ایرانی بود.
نتیجه گیری: نمونههای شکرخام برزیلی به دلیل دارا بودن میزان ساکارز بالاتر و ناخالصی کمتر جهت تولید شکر سفید با کیفیت پیشنهاد میگردد.
of syrup. Raw cane sugars are most widely used and are important as raw materials in the
sugar industry. The purpose of this study is to evaluate and compare the quality of raw cane
sugar and the factors influencing and controlling the refining process and compare the results
with the domestically produced sugars.
Materials and Methods: This study evaluates the physical and chemical properties such as
moisture, ash, sucrose content, pH, refractive index, colour, invert content, dextran and starch
concentrations in the raw sugar.
Results: The result indicated that the imported samples of raw sugars had higher
concentration of sucrose but lower percentages of invert, dextran, colour and ash as compared
to the domestic samples. This might affect the cost of the refining operation. It is worth to
mention that the imported raw sugars had generally higher starch concentrations than the
domestic samples.
Conclusion: The imported samples with high polarization and low impurities are
recommended to produce the white sugar.