چکیده:
مقدمه: نمایه تغذیه سالم (HEI) اولین بار در سال 1989برای بررسی و پایش وضعیت تغذیه مردم آمریکا توسط دپارتمان کشاورزی ایالات متحده آمریکا (USDA) ابداع شد. با توجه به اینکه زندان یک محیط بسته است و سلامت زندانیان ارتباط زیادی با دریافت غذای آنان دارد بررسی وضعیت تغذیه آنان با استفاده از این نمایه راهگشای خوبی برای مسئولین دولتی برنامهریز میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی مقطعی تعداد 435 نفر از زندانیان (48 زن و 387 مرد) به صورت تصادفی طبقاتی انتخاب شدند و پس از دریافت موافقتنامه کتبی مورد بررسی قرار گرفتند. دریافت غذایی این افراد به طور کامل ثبت و اندازهگیری شد. به این منظور منوی غذای زندان، میزان غذای دور ریخته شده و مقدار خرید مواد غذایی از فروشگاه زندان مورد بررسی قرار گرفت. سپس امتیاز نمایه تغذیه سالم در این افراد محاسبه گردید. نتایج به صورت میانگین و انحراف معیار و جداول فراوانی توصیف شد.
یافتهها: امتیاز نمایه تغذیه سالم در زندان مرکزی مشهد 80 درصد از امتیاز قابل محاسبه به دست آمد. امتیاز مصرف میوه جات صفر، گوشت و حبوبات 4، لبنیات 9/5، تنوع غذایی 9 و امتیاز مصرف گروههای غذایی غلات و سبزیجات هرکدام 10 برآورد شد. میزان مصرف نمک قابل اندازه گیری نبود.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج این مطالعه وضعیت تغذیهای زندانیان زندان مرکزی مشهد نسبتا مناسب برآورد میشود. البته در بعضی موارد نیازمند توجه بیشتر مسئولین مربوطه میباشد.
Introduction: Healthy Eating Index (HEI) was first developed to assess and monitor nutritional status of Americans by the United States Department of Agriculture (USDA) in 1989. HEI is one of the scoring systems in nutritional researches. Since prison is an isolated place and prisoner’s state of health to some degree depends on the food consumed, therefore the nutritional status by this index might have some implementations for the policy makers.
Materials and Methods: In a cross sectional study 435 prisoners (48 females and 387 males) were recruited using stratified random sampling method proportional to the ward population.
Food intake from different sources in prison was assessed by analysing prison food menu, measuring wasted foods and food bought and provided by prison supermarkets.
Results: HEI score in Mashhad Central Prison was 80 percent of the total calculated score.
Scores for consumption of fruit, meat and poultry, dairy products and food variety were 0, 4, 9.5 and 9 respectively. Other food groups concerned with vegetable and cereals had scores of 10. Sodium intake representing the salt consumption was not measured.
Conclusion: The results of this study showed that eating pattern of prisoners is healthy but steps might be taken to improve the quality of the food consumed.