چکیده:
مقدمه: امنیت غذایی خانواده به معنی دسترسی خانواده به غذای کافی سالم و مغذی برای اطمینان از دریافت حداقل مقدار نیاز ضروری اعضای خانواده می باشد، با توجه به اهمیت امنیت غذایی خانواده به عنوان عامل رشد و تکامل مناسب برای همه افراد خانواده و رسیدن آنها به شکوفایی و باروری در جامعه، مطالعه حاضر صورت گرفته است.
مواد و روشها: این مطالعه به بررسی عوامل موثر بر وضعیت امنیت غذایی خانوار در میان خانوارهای کشاورز روستایی در استان کهکیلویه و بویراحمد می پردازد. از روش نمونه برداری تصادفی ساده برای دستیابی به نمونه ای شامل 223 پاسخ دهنده، که متشکل از سرپرست خانوارهای کشاورز از مناطق روستایی بود، استفاده گردید. دادههای مورد نیاز از طریق اطلاعات هزینه درآمد خانوار مرکز آمار ایران و با استفاده از آمار توصیفی، شاخص های امنیت غذایی، شکاف کاستی مازاد امنیت غذایی و مدل پروبیت مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: نتایج، با استفاده از روش مصرف کالری، نشان داد که 46 درصد از خانوارهای روستایی از امنیت غذایی برخوردار بوده اند.خانوارهای روستایی برخوردار از امنیت غذایی حدود 43 درصد از حد پیشنهادی (2400 کالری در روز) کالری بیشتری دریافت کردند و این در حالی است که خانوارهای مبتلا به نا امنی غذایی، حدود 69 درصد مصرف کالری کمتری نسبت به حد پیشنهادی داشتند.
نتیجه گیری: مشخص شد که درآمد سرپرست خانوار (p<0.00)، نسبت مخارج خوراکی به مخارج کل خانوار (p<0.00) و اندازه مزرعه (p<0.01) تاثیر مثبتی بر امنیت غذایی خانوار داشته است. از طرف دیگر، جنسیت سرپرست خانوار (p<0.01)، وضع سواد سرپرست خانوار (p<0.02) و اندازه خانوار (p<0.00) رابطه ای منفی با امنیت غذایی خانوار داشته اند.
Introduction: Household food security refers to the available and adequate food supplies for the households to make sure that the members are provided with the minimum requirements of food. According to the definition set by the United Nation in 1986, food availability, food access, and feeding sustainability are the three principle elements.
Materials and Methods: The present study has been undertaken regarding the importance of household food security as a contributing factor concerned with the adequate growth and evolution for all the household members, therefore members can provide their society with prosperity, productivity and average food security state. This research investigates the factors affecting food security of the rural farming households in Kohkiluyeh and Boyer-Ahmad Province of Iran. Random sampling method was used to build a sample of 223 respondents including 223 householders from rural areas. Required data was extracted from household, expenditure and income report released by the Statistical Center of Iran.
Results: The data was analysed using descriptive statistics, food security indices, food security shortage/surplus gap and probit model. The obtained results via the so-called calorie consumption method indicated that, 46% of rural households enjoy food security. These households were found to exceed recommended calorie consumption by 43%. In fact the rural households without food security were found to under take the recommended calorie consumption by 69%.
Conclusion: The householder income, the ratio of food expenditure to household expenditure and farm size positively contributed to the household food security, while householder gender, household size and householder education are negatively associated to the household food security.