چکیده:
مقدمه: هدف از انجام این تحقیق تعیین تاثیر مکمل¬یاری کوتاه¬مدت دو مقدار متفاوت پودر آغوز بر میزان گلوکز خون، لاکتات خون و توان بی¬هوازی مردان کشتی¬گیر می باشد.
مواد و روشها: در این تحقیق کاربردی و نیمه¬تجربی، 26 مرد کشتیگیر تیم دانشگاه تبریز با میانگین (سن93/1±48/21 سال، قد 05/6±64/174 سانتی¬متر، وزن 23/10±96/71 کیلوگرم، درصد چربی 66/3±78/9 درصد) به روش نمونه¬گیری در دسترس و هدفمند انتخاب شدند، سپس بهصورت تصادفی در قالب یک طرح نیمهتجربی دوسو کور به سه گروه کنترل (دارونما)، گروه تجربی 1 (30 گرم آغوز در روز) و گروه تجربی 2 (50 گرم آغوز در روز) تقسیم شدند. پروتکل تمرینی تحقیق حاضر، دو آزمون وینگیت پا (30 ثانیه) و آزمون شبیه¬سازی شده کشتی (در دو زمان سه دقیقه¬ای با استراحت 30 ثانیه¬ای) با 30 دقیقه استراحت بین دو آزمون، بود. بعد از دو هفته مکمل¬سازی، آزمون¬ها طبق مرحله اول تکرار شد. نمونه¬های خونی در چهار مرحله، ابتدا و انتهای دوره مکمل¬یاری (قبل و بعد از آزمون) به مقدار پنج سیسی گرفته شده و به روش الایزا آنالیز شد. داده¬ها با استفاده از آزمون (ANOVA) با اندازه¬گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی، با استفاده از نرمافزار SPSS22 و سطح معنی¬داری 05/0>P انجام شد.
یافته¬ها: سطوح گلوکز و لاکتات خون در دو گروه تجربی 1 و 2 در مرحله یک و دو مشابه گروه کنترل بود. با این حال، بررسی اختلاف میانگین مرحله دو و چهار نشان داد که لاکتات خون دو گروه تجربی 1 و2 به طور معنیداری نسبت به گروه کنترل کاهش داشت (05/0>P). همچنین در اوج توان بی¬هوازی در دو گروه¬ تجربی 1 و 2 در مرحله پس¬آزمون تفاوت معنی¬داری وجود داشت (05/0> P).
نتیجه¬گیری: دو هفته مکمل¬یاری پودر آغوز باعث افزایش توان بی¬هوازی و کاهش لاکتات خون کشتی¬گیران می¬شود.
خلاصه ماشینی:
و با توجه به ترکیباتی که در داخل آغوز وجود دارد از جمله IGF-1 و ترکیبات آنتیاکسیدانی، پروتئین وی، ایمونوگلوبولینها و لاکتوفرین و دیگر ترکیبات با ارزش که در متن هم اشاره شد و طبق تحقیقات گذشته که باعث افزایش عملکرد ورزشی و افزایش انرژیزایی و متعاقب آن باعش کاهش تجمع اسدلاکتیک میشوند لذا در تحقیق حاضر، محقق طبق این اطلاعات با این پیشفرض که مکمل آغوز میتواند روی فاکتورهای ذکر شده تأثیر بگذارد به بررسی تأثیر مکملیاری کوتاهمدت دو مقدار متفاوت آغوز بر عملکرد و میزان لاکتات و گلوکز خون مردان کشتیگیر پرداخت.
طی روز دوم شرکت کنندگان در روز، ساعت 10 الی 14 بعد از ظهر جهت اندازهگیری آزمونهای آمادگی جسمانی (توان بیهوازی) وینگیت و آزمون شبیهسازی شده به روشهایی که توضیح داده میشود و گرفتن نمونههای خونی مرحله اول جهت انجام آزمایش حضور یافتند و پرسشنامههای یادآمد غذایی و پرسشنامه فعالیت خود را ارائه دادند تا قبل از شروع مکملسازی محاسبات کالری با استفاده از برنامهی نرمافزاری تغذیهای (Nutrition4)1 2 انجام گیرد.
در این راستا مطالعات اندکی با مکملسازی آغوز انجام شده، اما، از جمله ترکیباتی که در داخل آغوز هست یکی پروتئین وی، کازئین، BCAA، ایمنوگلوبولینها و ویتامینهای A ، E، D است که مطالعاتی، با این ترکیبات آغوز و ترکیبات مشابه آن انجام شده که همسو با نتایج این تحقیق، نا همسو با نتایج تحقیق حاضر، وکیلی و همکاران در پژوهشی، تأثیر زمان مصرف شیر کاکائو بر برخی شاخصهای آسیب عضلانی و عملکرد ورزشی را بعد از فعالیت مقاومتی بر روی 33 نفر از دانشجویان پسر ورزشکار دانشگاه تبریز انجام داده، نتیجه گرفتند که مصرف نوشیدنی شیرکاکائو بلافاصله بعد از فعالیت ورزشی مقادیر لاکتات سرمی و کراتینکیناز خون را کاهش میدهد (وکیلی و همکاران، 1394).