چکیده:
مقدمه: گیاهان همواره یکی از مواد اولیه اصلی برای استفاده در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی- بهداشتی محسوب میشدهاند. جلبک دریایی منبعی غنی از ترکیبات زیست فعال با خاصیت آنتیاکسیدانی است.
مواد و روشها: در این مطالعه بهینهسازی استخراج ترکیبات آنتیاکسیدانی شامل کلروفیل a و b، کاروتنوئید و محتوای فنول کل از جلبک Caulerpa sertularioides با روش مایکروویو و براساس متغیرهای مستقل شامل زمان استخراج، قدرت مایکروویو، نوع حلال و نسبت حلال به نمونه انجام شده است. طراحی آزمایش با استفاده از نرمافزار Design Expertبا 25 اجرا صورت گرفت و مقدار ترکیبات آنتیاکسیدانی آن مورد اندازهگیری قرار گرفت.
یافتهها: دادههای حاصل از سنجش کلروفیل a و b حاکی از آن بود که از میان 4 متغیر تحت بررسی، تنها نوع حلال اثر معنیدار داشت (05/0>P). طبق نتایج بدست آمده شرایط بهینه برای استخراج کلروفیل a و b در این جلبک شامل حلال متانول، توان 180 وات، زمان 20 دقیقه و نسبت حلال به نمونه 5/12 بود. در رابطه با کاروتنوئید نیز حلال تنها فاکتور معنیدار بود (05/0>P) و شرایط بهینه استخراج این ترکیب شامل حلال متانول، توان 90 وات، زمان 10 دقیقه و نسبت حلال به نمونه 5 بود. در رابطه با محتوای فنول کل، هیچ یک از 4 پارامتر فرآیند استخراج اثر معنی داری بر استخراج آن نداشت (05/0<P).
نتیجهگیری: با توجه به نتایج این تحقیق جلبک Caulerpa sertularioides منبع مهمی از ترکیبات آنتیاکسیدانی است و با بررسی اثر فاکتورهای استخراج بر روی ترکیبات آنتیاکسیدانی و فنولی آن و تعیین شرایط بهینه استخراج هر ترکیب، میتوان بهرهبرداری مناسبی از این جلبک نمود.
Introduction: Plants have been always considered as one of the main raw materials to be used in food, pharmaceutical and cosmetic industries. Marine algae is a rich sources of bioactive compounds with antioxidant activity. Materials and Methods: In this study optimization of extraction of antioxidant compounds including chlorophyll a and b, carotenoids and total phenolic contents of Caulerpa sertularioides has been carried out by microwave-assisted extraction, based on extraction time, microwave power, solvent type and solvent to sample ratio. Experimental design was performed by Design Expert with 25 runs and the amounts of antioxidant compounds were evaluated. Results: The results of chlorophyll a and b evaluation showed that among 4 studied factors only solvent type had significant effect (P0.05). Conclusion: According to the results of this study Caulerpa sertularioides is an important source of antioxidant compounds and by studying the effect of extraction factors on its antioxidant and phenolic compounds and determination of the optimum extraction conditions for each compound, this algae could be employed appropriately.