چکیده:
مقدمه: ریز جلبکها یکی از اجزای مهم در زنجیره غذایی اکوسیستمهای آبی و خشکی به شمار میروند و به عنوان غذا یا دارو به مصرف انسان میرسند. امروزه ریز جلبکها و سیانو باکتریها، در فرایندهای کشت کنترل شده تولید میشوند و یا از زیستگاههای طبیعی برداشت میشوند و به عنوان مکمل هلی غذایی در سراسر جهان به بازار عرضه میشوند. مواد و روشها: نتایج و دستاوردهای ارائه شده در مقالات مختلف مورد استفاده قرار گرفته است. یافته ها: سیانوباکتریها طیف وسیعی از ترکیبات فعال بیولوژیکی را تولید میکنند و انتظار میرود که از برخی از آنها در صنایع غذایی و دارویی استفاده شود. برخی از ترکیبات فعال سیانوباکتریها مانند اسیدهای چرب، استرولها، ترکیبات فرار، ترکیبات ایزوتوپی پایدار، کاروتنوئیدها، پلیساکاریدها، لکتینها، اسیدهای آمینه شبه مایکوسپورین، امولسیون کنندههای زیستی که بطور بالقوه دارای اثرات ضد سرطان، ضد میکروبی، ضد ویروسی، ضد التهابی و... هستند برای اهداف بازاریابی استفاده میشود. نتیجه گیری: در این مقاله مروری کوشش شده است تا با معرفی ترکیبات فعال ریز جلبکها و فعالیتهای زیستی آنها، به ارزش غذایی آنها در رژیم غذایی و سلامت انسانها، طیور، آبزیان و سایر حیوانات تاکید بیشتری گردد.
Introduction: Microalgae are important components in the food chain of aquatic and terrestrial ecosystems, the number of which is increasing and being consumed as food or medicine. Microalgae and cyanobacteria are produced in controlled culture processes or removed from natural habitats and marketed as a complete food supplement worldwide.Materials and Methods: For this paper review of the results and conclusions of investigated research articles concerned with the subject.Results: Cyanobacteria have a wide range of biologically active compounds that produce and are expected to be used in the food and pharmaceutical industries. Due to the active composition of cyanobacteria such as fatty acids, sterols, volatile compounds, stable isotopic compounds, carotenoids, polysaccharides, lectins, mycosporin-like amino acids, bioemulsifiers that are anti-virus and anti-inflammatory due to their elevation and etcetra are used for marketing purposes.Conclusion: This review article attempts to introduce the active compounds of microalgae and their biological activities, their nutritional value in human diet and health, during different periods, aquatic and other animals if possible.