Abstract:
مقدمه: لیستریولیزینo (LLO)) Listeriolysin O (یک همولیزین فعال شده با سولفیدریل متصل به کلسترول است که توسط ژن hlyA لیستریا مونوسیتوژنز کدگذاری میشود. هدف از این مطالعه تشخیص و تعیین فراوانی لیستریا مونوسیتوژنز در نمونههای مواد غذایی با بررسی مولکولی ژن hlyA است. مواد و روشها: مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی- توصیفی است. نمونهگیری از اواسط مهر ماه 1398تا پایان دی ماه همان سال به طول انجامید. در مجموع 165 نمونه انواع مختلف گوشت، سبزیجات، همبرگر و میگو مورد بررسی قرار گرفت. جمع آوری نمونهها به صورت تصادفی از رستورانها، اغذیه فروشیها، مکانهای تهیه غذای آماده و سوپر مارکتهای مختلف انجام شد. کلیه نمونههای جمع آوری شده، با آزمایشات فنوتیپیکی و بیوشیمیایی مورد بررسی قرار گرفت و نمونههای مشکوک به لیستریا مونوسیتوژنز پس از استخراج DNA با روش جوشاندن با پرایمرهای احتصاصی برای ژن hlyA ارزیابی شد. یافتهها: بررسیهای فنوتیپیک (کشت میکروبی و بررسی بیوشیمیایی) 18 نمونه آلوده به لیستریا مونوسیتوژنز را تایید کرد، از این تعداد بطریق PCR ژن hlyA 10 (06/6%) نمونه لیستریامونوسیتوز مثبت بود. شیوع آلودگی در کباب کوبیده 37/9%، انواع گوشت مرغ 44/4%، همبرگر محلی 66/16% و کاهو 33/13% بود. این یافتهها در مقایسه با دیگر مطالعات در برخی مواد غذایی (همبرگر محلی) شیوع بیشتری داشت و در بعضی مواد غذایی (گوشت مرغ) کمتر بود. نتیجهگیری: استفاده از روش بیوشیمیایی در تعیین فراوانی لیستریا مونوسیتوژنز در نمونههای مواد غذایی در شهرستان سنندج از درصد بالای مثبت کاذب برخوردار بود.
Introduction: Listeriolysin (LLO) is a sulfhydryl-activated hemolysin bound to cholesterol, that is encoded by the hlyA gene of Listeria monocytogenes. The aim of this study was to detect and determine the frequency of Listeria monocytogenes in food samples through molecular analysis of the hlyA gene.Materials and Methods: The present study was a descriptive cross-sectional assay conducted from the middle of October 2018 to the end of January of the same year. One hundred sixty-five samples of different types of meat, vegetables, hamburgers and shrimps were examined. Samples were randomly collected from restaurants, delicatessens, prepared food places, and different supermarkets. All samples were analyzed with phenotypic and biochemical tests. The samples suspected of Listeria monocytogenes, after DNA extraction, were evaluated by PCR with specific primers for the hlyA gene. Then the data and results were evaluated with using SPSS v.23 software and Excel software.Results: Phenotypic methods (microbial culture and biochemical investigation) confirmed 18 positive samples for Listeria monocytogenes, of which 10 (6.06%) samples were positive for Listeria monocytogenes by PCR of the hlyA gene. The rate of contamination in pounded kebab was 37.9%, chicken meat 4.4%, local hamburger 16.66% and lettuce 13.33%. Compared to other studies, these findings were more prevalent in some foods (e.g., local hamburger) and less in others (e.g., chicken meat).Conclusion: The use of biochemical methods for determining the frequency of Listeria monocytogenes in food samples in Sanandaj had a high percentage of false positives.