Abstract:
مقدمه: در حال حاضر شناسایی ترکیبات آنتی اکسیدان با ارزش دارویی و اثرات جانبی کم در طب پیشگیری و صنایع غذایی روند رو به گسترشی دارد. این تحقیق با هدف مقایسه قدرت آنتی اکسیدانی 5 گونه تیره گل سرخ با آنتی اکسیدان های سنتزی BHT، BHA و همچنین ویتامین C انجام شد مواد و روش ها: محتوای فنلی برگ و گلبرگ گل محمدی، دانه، میوه و برگ درخت به، دانه و برگ بادام، برگ و میوه هلو، میوه و برگ درخت سیب پس از عصاره گیری به کمک واکنش گر فولین و فعالیت آنتی اکسیدانی با روش مهار رادیکال آزاد DPPH و نیتریک اکساید اندازه گیری شد. یافته ها: محتوای فنلی نمونه ها بین 41/ 0 ± 51/ 0-89/ 0 ±53/ 35 معادل میلی گرم اسید گالیک در گرم وزن خشک متغیر بود. بیشترین محتوای فنلی مربوط به برگ گل محمدی (Rosa damascena Mill) و در رتبه بعدی متعلق به برگ به (Cydonia oblonga Mill) بود. غلظت مهار 50 درصد رادیکال های آزاد و نیتریک اکساید عصاره ها به ترتیب بین 91/ 0 ± 42/ 77-4/ 96 ±2/ 1484 و 76/ 203±46/ 1572-39/ 3±24/ 233 میکرو گرم در میلی لیتر متغیر بود. هر چند عصاره گلبرگ گل محمدی، میوه به، دانه به و دانه بادام از فعالیت آنتی اکسیدانی خوبی برخوردار بودند اما بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی درعصاره های برگ گل محمدی و برگ به مشاهده شد. اختلاف معنی داری (01/0P ) بین توانایی مهار رادیکال های آزاد عصاره های برگ گل محمدی و برگ به با آنتی اکسیدان های سنتزیBHT ،BHA و Vit Cمشاهده نشد. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که فعالیت آنتی اکسیدانی با محتوای فنلی رابطه مستقیم دارد و عصاره های برگ و گلبرگ گل محمدی، برگ، میوه و دانه درخت به و همچنین دانه بادام می توانند جایگزین مناسبی برای آنتی اکسیدان های سنتزی باشند.
Introduction
: The applications of natural antioxidants with medicinal values are growing in
the preventive medicine and food industries.
This study investigates the antioxidant ability of five
species
of Rosaceae family and compares the activities with the synthetic antioxidants BHT,
BHA as well as the natural ascorbic acid.
Materials and Methods
: In this study, the phenolic content of the methanolic extract of the
samples were isolated and the antioxidant activities of five species of Rosaceae were
determined by using DPPH free radical and nitric oxide scavenging , and the results were
compared to the synthetic antioxidant
Results
: The results showed that the content of studied plant samples ranged from 0.51±0.41
– 35.53±0.89 mgGAEg
-1. Concentraition of extract for scavening 50 percent of free radicals
and nitric oxide radicals varied from 77.42 ± 0.91 to 1484.2 ± 96.44 and 233.24±3.39-
1572.46±203.76
Ug/ml. The highest phenolic amount was related to the Rosa damascena Mill
leaf and next grade
Cydonia oblonga Mill leaf. Extract of damask Rose, Quince leaves,
damask Rose petals, Quine fruit and seed and Almond seed had high antioxidant activity and
no significant difference was observed between them and the synthetic antioxidants (BHT,
BHA and Vit
C).
Conclusion
: The results of this study clearly suggested that there is a significant relationship
between the antioxidant activity and the phenolic concentration and the extracts of damask
Rose, Quince leaves, damask Rose petals, Quince fruit and seed and almond seed might be
employed as appropriate alternatives to the synthetic antioxidants.