Abstract:
چکیدهمقدمه: یکی از چالش برانگیزترین مسائل در صنایع غذایی و دارویی، یافتن ساکاریدهای موثر و ایمن از منابع طبیعی، در مقایسه با نمونههای مصنوعی آن است که میتوانند عوارض جانبی داشته باشند. در این راستا، مان شکر تیغال (Trehala manna) منبع امیدوار کنندهای در نظر گرفته شد که از اصلیترین مانهای طبیعی تولید شده در طبیعت است و توسط برخی از گونههای شکر تیغال Echinopes در پاسخ به فعالیت حشرات تولید میشود. مواد و روشها: نمونههایمان شکر تیغال از مناطق شیراز، جهرم، بنارویه، تهران، سبزوار و مهریز جمعآوری شد و دی ساکاریدهای محلول در آب و سایر اجزای شیمیایی آن تعیین شد. یافتهها: بیشترین درصد پروتئین (97/2%)، چربی (87/0%)، رطوبت (83/۰%)، فیبر (83/0%) و خاکستر (5۱/3%) به ترتیب مربوط به نمونههای جهرم، سبزوار، مهریز، جهرم، بنارویه بود. نمونه بنارویه دارای بیشترین نسبت ترهالوز (11/17 درصد) بود. اما نمونه شیراز دارای بیشترین میزان قند کل (115 میلی گرم در گرم) و قند محلول در آب (45 میلی گرم در گرم) در بین سایر نمونهها بود. مقدار ساکارز، گلوکز و فروکتوز به ترتیب ۱/۴-۸/۲، ۶/۷- ۵/۴ و ۶/۴- ۱/۲ میلی گرم بر گرم بود. در همه موارد اختلاف معنیدار بود (05/0>p). نتیجهگیری: منشا مانهای شکر تیغال در مناطق مختلف ایران بر ترکیبات شیمیایی آن به ویژه ترهالوز تاثیر بسزایی داشت. در این راستا، مان شکر تیغال از منطقه بنارویه میتواند به عنوان منبع مناسب ترهالوز (17. 11 درصد) برای مصارف صنعتی و تولید غذای کاربردی مورد استفاده قرار گیرد.
Introduction: One of the most challenging issues in food and pharmaceutical industries is finding effective and safe saccharides from natural sources instead of the synthetic counterparts which can have side effects. In this regard, Trehala manna is considered a promising natural source of sugar and produced by Echinopes in response to insect activity.Results: The highest percentage of protein (2.97%), fat (0.87%), moisture (5.83%), fibre (0.83%) and ash (3.51%) was related to samples in Jahrom, and followed by Sabzevar, Mehriz, Jahrom, and Banaroyeh, in order of magnitude. Benaroyeh sample had the highest proportion of trehalose (17.11). However, Shiraz sample had the highest total sugar content (115 mg/g) and water-soluble sugar (45 mg/g) among the samples.The values of sucrose, glucose, fructose were ranged 2.4-8.2 (mg/gr), 7.6-4.5 (mg/gr) and 4.4-1.2 (mg/gr), respectively. In all cases, there were significant differences (p<0.05). Conclusion: The origin of Trehala manna in different regions of Iran significantly affect their chemical components, especially trehalose. In this regard, Trehala mana from Benaroyeh region can be used as a proper source of trehalose (17.11%) for industrial purposes and the production of functional food.