چکیده:
مقدمه: امروزه به دلیل مشکلات ناشی از بستهبندیهای سنتزی، توجه به بستهبندیهای زیستتخریبپذیر افزایش یافته است. پوششهای خوراکی یکی از انواع بستهبندیهای فعال زیستتخریبپذیر مورد توجه صنعت غذا و جایگزین مناسبی برای بستهبندیهای سنتزی هستند. پوششهای خوراکی تمام ویژگیهای بستهبندیهای معمولی را دارا هستند و میتوانند حامل مواد مختلف از جمله مواد ضدمیکروب باشند. در این تحقیق اثر پوششهای خوراکی بر پایه کربوکسیمتیلسلولز حاوی عصاره آویشن بر جذب رطوبت، رشد قارچ و ویژگیهای حسی مغز فندق خام پوششدهی شده، مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روشها: پوششهای کربوکسیمتیلسلولز با غلظتهای مختلف صفر، 5/0 و 5/1 درصد وزنی/حجمی، و عصاره آویشن با غلظتهای صفر، 5/0 و 1 درصد حجمی/حجمی تهیه شد. میانگین تغییرات رشد قارچ و ویژگیهای حسی، در نمونه کنترل (فاقد پوشش) و نمونههای حاوی پوشش با فرمولاسیونهای مختلف در 21 هفته، مورد بررسی قرار گرفت. آزمایشات در قالب فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار انجام شد. یافتهها: مطابق با نتایج بدست آمده در این تحقیق، نمونه فاقد پوشش، بیشترین میزان جذب رطوبت، رشد قارچ و درصد توسعه کپک را داشته است. افزودن عصاره هیدروالکلی آویشن به محلول پوشش، رشد قارچ در نمونههای پوششدهی شده را کاهش میدهد. نتایج ارزیابی حسی نمونهها نشان داد، استفاده از پوشش کربوکسی متیل سلولز و عصاره هیدروالکلی آویشن نرم شدن بافت و تغییر رنگ در نمونههای پوشش دهی شده را به تاخیر می اندازد و باعث افزایش عمر ماندگاری مغز فندق خام میشود. نتیجهگیری: با توجه به بررسیهای حاصل از آزمونهای فیزیکی، میکروبی و حسی میتوان نتیجه گرفت که استفاده از پوشش خوراکی کربوکسی متیل سلولز به همراه عصاره آویشن باعث کاهش جذب رطوبت و رشد قارچ در بافت فندق میشود و عمر ماندگاری فندق پوششدهی شده را افزایش میدهد. کربوکسی متیل سلولز یک بیوپلیمر زیست تخریب پذیر است که میتواند جایگزین مناسبی برای بستهبندیهای سنتزی باشد.