چکیده:
نظام بانکی با توجه به ماهیت واسطهگری و ویژگیهای محصول اصلی آن یعنی پول، ارتباط تنگاتنگی با دیگر صنایع دارد. در مطالعه حاضر، از منظر خبرگان بانکی الگویی کیفی-کمّی و مبتنی بر دادههای واقعی جهت ارزیابی جذابیت بازار هدف در سطح صنایع ارائهشده است. در این راستا، با استفاده از فن گروههای کانون ابعاد جذابیت صنایع از منظر خبرگان بانکی در 7 بعد اندازه بازار، رشد بازار، سودآوری، ریسک سرمایهگذاری، ارتباطات بین بخشی، قابلیت تنوعبخشی خدمات و محصولات و ارزش صنعت شناسایی شد. در مرحله دوم با استفاده از مصاحبه فردی سنجههای عملیاتی معرف هر یک از متغیرها تعریف شد. سپس با استفاده از نتایج تحلیل عاملی، الگو اصلاحشده و صنایع (ISIC سهرقمی) بین سالهای 85-92 با روش تجزیه مولفههای اصلی رتبهبندی شدند. نتایج نشان میدهد جذابترین صنایع از منظر بانکها، تولید مواد شیمیایی اساسی، تولید محصولات اولیه آهن و فولاد، تولید فرآوردههای نفتی تصفیهشده، تولید محصولات کانی غیرفلزی، تولید وسایل نقلیه موتوری، تولید سایر محصولات شیمیایی، تولید فرآوردههای لبنی، تولید وسیله نقلیه هوایی و فضایی، تولید فلزات اساسی گرانبها، تولید سایر محصولات غذایی هستند.
خلاصه ماشینی:
در این راستا، با استفاده از فن گروه های کانون ابعاد جذابیت صنایع از منظر خبرگان بانکی در ٧ بعد اندازه بازار، رشد بازار، سودآوری، ریسک سرمایه گذاری، ارتباطات بین بخشی، قابلیت تنوع بخشی خدمات و محصولات و ارزش صنعت شناسایی شد.
ازاین رو با توجه به ویژگیهای مذکور در صنعت بانکداری، مطالعه حاضر سعی دارد با استفاده از الگوها و روش های علمی، بخش بزرگی از بازار بالقوه بانک ها را در حوزه صنایع پوشش داده و به این سؤالات پاسخ دهد که الگوی مطلوب برای ارزیابی جذابیت بازار هدف در بخش صنایع از منظر بانک ها چیست ؟ سازه ها، متغیرها و سنجه های عملیاتی این الگو کدام است ؟ بر اساس این الگو، اولویت و اهمیت هر بخش از بازار برای بانک ها چگونه بوده و در طول زمان چه تغییراتی داشته است ؟ ٢.
حال آنکه بازار بالقوه صنعت بانکداری میتواند شامل عموم مردم و شرکت های بزرگ ، کوچک و متوسط در دو جبهه بازار سپرده ای و تسهیلاتی شود که بازاری کاملا ناهمگن را تشکیل میدهد و برای بانک ها مقدور نیست که به طور مستمر تمام صنایع را همراه با بازیگران اصلی مورد تحلیل و ارزیابی جامع قرار دهند.
ازاین رو در صنعت بانکداری برای تعیین معیارهای انتخاب بازار ترجیح بر استفاده از الگوها و متغیرهای استانداردی است که قابلیت ارزیابی جذابیت و مقایسه تمام صنایع را به طور یکجا داشته باشد.
Market attractiveness, resource-based capabilities, venture strategies and venture performance, Journal of Business Venturing, 9 (4), 331-49.